X
 
 

Родилните отделения на три болници в Стара Загора отбелязаха Бабинден (СНИМКИ) 

3787 0
Родилните отделения на три болници в Стара Загора отбелязаха Бабинден (СНИМКИ) 
Снимка: Община Стара Загора
Поздравления за Деня на родилната помощ от представители на община Стара Загора получиха лекари и акушерки в родилните отделения на три старозагорски болници. Посрещащите новородените на бял свят по традиция отбелязаха професионалния си празник с ритуала "измиване на ръцете", в който участва родилка, и с разчупване на пита. 

В новото акушеро-гинекологично отделение към Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Проф. д-р Стоян Киркович“ водосвет за здраве отслужи отец Йордан Карагеоргиев. „Вие давате началото на всяка божия надежда. Това е професия, но най-вече служение“,  обърна се той към работещите в отделението, а завеждащият клиниката доц. Николай Лазаров благодари на екипа за всеотдайния труд. Той нарече лесно да вървят ражданията, както се плъзга сапунът по ръцете му разчупи питката с пожелание за повече бебета през годината. „Много здраве, с много търпение да помагате  на децата и родилките в техните първи стъпки“, пожела заместник-кметът Красимира Чахова. 

С ръст на раждаемостта за трета поредна година се похвали д-р Николай Христов от болница „НиаМед“, където от началото на 2020-а вече са се родили 37 бебета. Сред гостите за Бабинден ден там бяха заместник-кметът Иванка Сотирова и д-р Антония Тодорова, началник на общинския отдел „Здравеопазване и социални дейности“. „Пожелавам ви да поддържате това реноме. Много е важна грижата към пациентите. Целият екип е известен с доброто си отношение към родилките и лекуващите се тук. Вие дарявате най-ценното“, каза Сотирова.

За дванадесета поредна година Деня на родилната помощ отбеляза и акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ „Тракия“ за единадесети път празнуваха Бабинден, а шефката му д-р Калина Пиперков се похвали с успешна 2019 година. Вече два месеца в отделението на специално табло пациентите оставят своите послания към лекарите и акушерките. Ръцете на д-р Пиперкова бяха измити от последната родилка в болницата изми ръцете на д-р Пиперкова, а на ритуала присъства и доайенът на старозагорските акушергинеколози д-р Атам Саркисян.

"Ако трябваше да оставя послание на таблото, бих написала: „Благодаря, ви, че сбъднахте една моя мечта“, обърна се към екипа на отделението Милена Желева, заместник-кмет на община Стара Загора, която е станала майка в него. Тя предаде поздравите на кмета Живко Тодоров за всеотдайния им труд. 

По данни на служба ГРАО през изминалата година в Стара Загора са се родили 2789 бебета, а от началото на годината до вчера - още 138.

2020 година е обявена за година на акушерките и медицинските сестри от Световната здравна организация. С това се привлича вниманието на хората към професиите, което може да помогне за разрешаването на редица проблеми в женското и детското здравеопазване. 

Actualno.com

Етикети:

Екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България
Екзекутирани са участниците в Офицерския бунт в България

Офицерският бунт е опит за военен преврат в България през 1887 г. Организиран е от офицери русофили, емигрирали след неуспеха на проруския преврат...