Мечтата се отлага – Гришо не стигна до мач с Федерер

7794
Мечтата се отлага – Гришо не стигна до мач с Федерер

Първата ракета на българския мъжки тенис Григор Димитров не успя да изпълни голямата си мечта и да излезе в професионален мач срещу световния номер едно Роджър Федерер след като загуби в два сета (6:7(2), 6:7(4)) от французина Пол-Анри Матьо в четвърфинален мач на турнира от серията ATP500в швейцарския град Базел.

Мачът беше много оспорван, като разликата дойде от малко по-големия опит на французина, както и от недотам стабилния бекхенд на Григор, който определено беше експлоатиран много от противника му и на няколко пъти българинът се пропука лошо от тази страна. Процентът на вкаран сервис на Григор също не беше нещо особено - 57 на сто, което повлия в решителните моменти.

Първи сет – 7:6 (2) за Пол-Анри Матьо

Гришо мачка, мечтае за Федерер (Уникално видео)

Григор Димитров изигра един от най-добрите си мачове за сезона и отстрани поставения под №8 сръбски тенисист Виктор Троицки в първи к...

Мачът започна с предимство за сервиращите, което се и очакваше предвид бързата настилка, но в началото българинът малко по-трудно опазваше началния си удар. Първата трудност за Григор се появи в третия гейм, когато Матьо стигна до дюс, но нашето момче се справи без да допуска точки за пробив. В петия гейм Димитров вече трябваше да се справя и с две точки за пробив, но го направи хладнокръвно след комбинации ляво-дясно при сервис от дюс полето.

Тези трудности на сервис обаче мотивираха Гришо и той проби в шестия гейм, когато направи и едно типично за Роджър Федерер изпълнение – маскиран скъсен слайс форхенд, който остави Матьо на място. Убедителният пробив беше затвърден със сервис гейм на нула, в който Григор направи перфектно труден смач по правата и си осигури преднина от 5:2 гейма в първия сет.

За съжаление Григор не капитализира този аванс и допусна спад в играта си, като при сервис за сета и резултат 30:30 направи двойна грешка, а след това загуби и следващото разиграване, с което Матьо се върна в първата част на мача.

Нашето момче достигна до два сетбола при резултат 6:5 гейма и сервис на французина, но Матьо първо контрира със страхотно подлагане от бекхенд, а при втората възможност да вземе сета Григор от равностойна позиция рискува от форхенд, но намери лентата на мрежата.

Пропуснатите шансове определено повлияха на Григор, който в тайбрека игра крайно разконцентрирано, като връх на разочарованието му беше последната точка в сета – двойна грешка. Всъщност Григор допусна цели четири двойни грешки в първия сет, което е доста за мъжки мач.

Гришо излиза в битка за мач с Федерер

Първата ни ракета Григор Димитров ще се изправи срещу французина Пол-Анри Матийо в мач, който може да го отведе до мечтания сблъсък с ...

Втори сет – 7:6 (4) за Пол-Анри Матьо

Глупаво изпуснатият първи сет изнерви Димитров, който започна доста по-разпиляно втория сет. Българинът допускаше неточности в играта си и се пропука в петия гейм на тази втора част. Тогава Григор направи три непредизвикани грешки от изключително чисти позиции, като и трите дойдоха от форхенд, включително лесно драйв воле. Матьо получи точка за пробив при 30:40, която Григор спаси на магия с бит с всичка сила втори сервис, но вместо да се окрили от този момент, нашето момче изпусна нервите си в следващите две точки и французинът проби.

Стигна се до 5:3 гейма за Матьо, който, подобно на Григор в първия сет, сервираше да затвори частта, а с това и да вземе мача. И тогава българинът се върна в играта – 15:40 след хубави разигравания от задна линия и пробив от втори опит след страховит форхенд обратен диагонал на първата ни ракета, който се заби безпощадно на основната линия и остави Матьо безмълвен.

В крайна сметка и вторият сет завърши в тайбрек, като отново французинът го спечели. До 5:4 точки в този тринадесети дълъг гейм всеки сервиращ взимаше подаването си, но след това Матьо взе следващите две точки, като и в двата случая направи страхотни удари – първо чудовищен форхенд в ъгъла, а след това при последното разиграване, което беше към двадесетина удара, Григор върна невероятни топки главно със слайс, но накрая изигра къса топка, която не беше перфектна и Матьо лесно завърши с форхенд по правата.

С достигането си до четвърфинал Григор Димитров се завръща в топ 60 на света, най-вероятно на 55-то място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Тенис