В болниците е пълно със скъпи, но излишни апарати

2613
В болниците е пълно със скъпи, но излишни апарати
Снимка: Getty Images/Guliver

В България има прекалено много високотехнологична апаратура за скъпо лечение и немалка част от нея е излишна, сочат данните от новата национална здравна карта, предложена от Министерството на здравеопазването. Някои от апаратите са близо два пъти повече от нужното за диагностиката и лечението на пациентите. Концентрацията е в по-богатите райони, а в бедните модерната техника не достига, съобщава в. Сега.

Високотехнологичната апаратура е както в частни, така и в държавни болници и дори в общински онкодиспансери. В обществените лечебни заведения тя е купувана или с държавни пари, или по линия на еврофондовете.

Без експертиза болници ще приемат пациенти с белодробони заболявания

Специализирани болници ще приемат пациенти с неспецифични белодробни заболявания без експертно решение. Това заявява здравният министър...

Най-фрапиращ е броят на ангиографите у нас - 75, при необходими за страната според здравната карта 40. Само в София лабораториите за изследване и лечение на сърдечно-съдови болести с ангиография са 22, при общо 11 посочени като нужни за целия Югозападен район. Още при представянето на предишната здравна карта през 2016 г. тогавашният здравен министър Петър Москов обясни, че у нас са нужни 45 подобни лаборатории, но това не беше отбелязано в картата. Сегашният й вариант обаче е по-рестриктивен и ангиографите са намалени наполовина.

Въпреки това и тази година здравната каса ще финансира дейността на всички 75 апарата, тъй като НЗОК и лекарският съюз се разбраха договорите с болниците за 2018 г. да са на база данните за системата от миналата година, а не според описаното в здравната карта, тъй като официалното й публикуване се забави. Ако не сключи нови договори с лечебните заведения до края на май, касата няма да може да им плати за дейността за април. Евентуално картата ще влезе в сила при договарянето догодина.

Иначе по закон здравната каса трябва да се съобрази с потребностите, описани в здравната карта, и да сключи договори за финансиране на дейността на 40 ангиографа, а не както досега - на всички 75.

За 3-4 години от 0 апаратите за радиохирургия, известни у нас като кибернож, са станали 10 - при необходими 7. Т.нар. ПЕТ скенери за позитрон-емисионна томография у нас са 9 при нужни 4 според картата. Апаратите за емисионна компютърна томография са 9 при необходими 7. Апаратите за ядрено-магнитен резонанс са 37 при нужни 39.

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски: Нужен е единен критерий за финансирането на болниците

Необходим е единен критерий, който да спре практиката ведомствените болници – Правителствена, Военна, МВР-болница – да полу...

Очаквано въпреки общия по-висок брой скъпи апарати бедните райони, като Северозападния например, страдат от недостиг на модерна медицинска техника. При нужни 5 ЯМР там има само 4, като и четирите са в Плевен, линейните ускорители са 2 при нужни 4, а скенерите - 6 при необходими 10.

Недостиг

На фона на милионите, платени от болниците и държавата за скъпа апаратура, здравната карта очаквано отчита недостиг на легла за продължително лечение и палиативни грижи. 2272 са недостигащите легла за продължително лечение в цялата страна и няма район, в който те да са достатъчно. Най-голям е недостигът на легла за продължително лечение в Югозападния район, в който е и столицата. Общо за целия регион броят на леглата за продължително лечение е 540, а според здравната карта в него са необходими над два пъти повече легла - 1288, т.е. липсват 748 легла за продължително лечение. Недостигът на леглата за палиативни грижи е от 1100 легла в цялата страна. Отново на първо място е Югозападният район, където при нужни 534 легла за палиативни грижи във всичките пет области на района има общо 32. При леглата за активно лечение излишъкът е почти в цялата страна и е от 5890 легла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com