Защита на образованието в ранна детска възраст в контекста на кризата COVID-19

1468
Защита на образованието в ранна детска възраст в контекста на кризата COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

През юли 2020 г. ЮНЕСКО организира международен уебинар на тема „Образование” под патронажа на принцеса Лорентиен от Нидерландия, специален пратеник на ЮНЕСКО по развитие на грамотността. Събитието постави акцент върху значението на грижите и образованието в ранна детска възраст и гарантирането им, когато услугите на образователната система са прекъснати, със специален фокус - уязвимите малки деца.

През 2020 г. повече от 1,5 милиарда ученици в над 180 държави, от които 155 милиона деца в предучилищно ниво, са засегнати от най-голямото прекъсване на образователния процес от създаването на ООН насам, заяви Стефания Джаннини, помощник-генерален директор на ЮНЕСКО в направление „Образование”, при откриването на уебинара, който привлече повече от 1000 участници, включително световни лидери, политици и образователни партньори.

 

Глобалното въздействие на COVID-19 върху образованието в ранна детска възраст

Затварянето на училища и други институции, които осигуряват социална защита, здравни услуги, храна и подкрепа на малки деца, представлява огромна заплаха за техния потенциал за развитие. В отговор ЮНЕСКО, заедно с редица партньорски организации, ще стартира кампанията #СпасиНашетоБъдеще, за да защити и да даде приоритет на образованието като ключ към възстановяването и най-добрата инвестиция за бъдещето ни. Това включва устойчива промяна на отношението към развитието в ранна детска възраст, призоваваща за изменяне на парадигмата в образованието, каза г-жа Джаннини.

Прегледът на световното въздействие на COVID-19 върху образованието в ранна детска възраст, представен от г-н Гуанг-Чол Чанг, началник отдел „Политика в образованието“ на ЮНЕСКО, показа резултатите от глобални проучвания и консултации, проведени от ЮНЕСКО в сътрудничество с УНИЦЕФ и Световната банка по отношение на въздействието на COVID-19 върху образователните системи и по-специално върху образованието в ранна детска възраст. Въпреки че някои страни предприемат мерки за подпомагане на семейства, полагащи грижи за деца, като финансова подкрепа, психологически консултации, спешни услуги за отглеждане на деца и помощ от доброволци, общото наблюдение е, че по време на затварянето на училищата предучилищното образование е пренебрегвано в сравнение с другите нива на образование. Основното предизвикателство, както заявява Нейно кралско височество принцеса Лорентиен от Нидерландия, е, че „ранното детско развитие винаги е било сляпо място в нашите общества преди COVID-19, а пандемията показва колко уязвими са малките деца”.

Държавни стратегии

Министерска кръгла маса покани министрите на образованието и техните представители от различните региони на света да представят своя опит и приоритетни действия в тази област. От Сейшелите, например, министърът на образованието представи ефективен план за комуникация между всички заинтересовани страни в областта на ранното детско образование, докато министърът на Камбоджа обясни как е изградено публично-частното партньорство за осигуряване на непрекъснатост на обучението при използването на онлайн платформи, социално-медийни канали, както и телевизионни и радио програми за деца, които нямат връзка с интернет. Разработени са и материали на хартиен носител за тези, които нямат достъп до дистанционно обучение, с особено внимание към децата от уязвимите групи.

От арабския регион представителят на министъра на образованието на Катар обясни, че държавата е инвестирала в развитието на дистанционно обучение, като е съсредоточена върху подкрепата за семейства с деца и подкрепата за деца със специални нужди чрез специални канали за комуникация. Саудитска Арабия сподели инициативата си за виртуална детска градина за деца на възраст 3-6 години, инициирана преди и засилена по време на кризата COVID-19.

 

Призив за действие

Принцеса Лорентиен призова всички заинтересовани страни да проведат дискусия на стратегическо ниво. Ранното детско развитие вече не трябва да се разглежда само като образователен въпрос и не трябва да се поставя в кулоарите на обсъжданията и стратегията за икономическо възстановяване. То трябва да бъде част от дискусиите в международните форуми, защото това е най-добрата инвестиция за обществото. „Възстановяването не може да се отнася само за инвестиране в компании - трябва да се правят инвестиции в гражданите на утрешния ден“, каза принцесата.

Бяха обявени и две последващи действия:

• Обучение на около 200 000 учители и преподаватели на деца в ранна детска възраст - включително чрез онлайн и офлайн платформи и споделяне на вече налични педагогически ресурси.

• Съгласуване на глобална стратегия за ранно детско образование с ефективно сътрудничество, изграждане на съюзи и ангажиране на иновативен диалог.

В отговор на призива за действие, представители на ООН и представители на международни неправителствени организации (WHO, ILO, Right to Play, OMEP, Right to education Initiative, Save the Children, ECDAN) споделиха обща визия и заявиха готовност за поемане на ангажименти в тази посока. Всички признават, че е изключително важно ранното детско образование да се постави като приоритет в дневния ред за възстановяване.

Уебинарът беше организиран в контекста на глобалната образователна коалиция, стартирана от ЮНЕСКО и обединяваща над 140 партньорски организации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com