5 начина да рестартираме образованието

2694
5 начина да рестартираме образованието
Снимка: Getty Images/Guliver

Глобалният растеж и развитие зависят от предоставената възможност на всяко дете да учи, расте, да се развива и придобива умения. При това спешно. Чрез комбиниране на публично и частно финансиране, идеи и ангажираност, технологичното разделение може да бъде преодоляно и образованието да бъде преосмислено.

До 2030 г. UNICEF в партньорство със Световния икономически форум и Generation Unlimited, иска всички 3,5 милиарда деца и младежи да имат достъп до цифрово обучение от световна класа. В разгара на пандемията от COVID-19, 1,6 милиарда деца са прекъснали обучението си - това са 9 на всеки 10 деца в над 190 страни по света. Още по-лошото е, че около една трета от тези деца изобщо не са имали достъп до инструменти за дистанционно обучение, като онлайн класове.

По света стотици милиони ученици нямат достъп до интернет. Те са от „грешната страна” на цифровото разделение - с цената на тяхното обучение, способността им да изграждат умения и да продължат към по-светло бъдеще.

Уравнението образование-растеж

Тези млади учащи не са единствените, които плащат висока цена. Световната банка изчислява загуба на приходи от 10 трилиона долара от тази група деца и младежи, ако спешно не подобрим състоянието на обучението в резултат на затварянето на училища, предизвикано с пандемията от COVID-19. Споменатите разходи ще бъдат поети не само от тези млади хора, но и от цели икономики.

Глобалният икономически растеж не е автоматичен и COVID-19 драстично увеличи спешната нужда от глобална промяна. Първата стъпка за стимулирането на този растеж е да се подкрепят децата и младите хора - нашите бъдещи иноватори, лидери, служители и предприемачи.

Преосмисляне на образованието

Чрез комбиниране на публично и частно финансиране, идеи и ангажираност можем да преодолеем цифровото разделение, да си представим отново образованието и да предоставим обучението и уменията в ръцете на всяко дете и млад човек. Тези инициативи могат да бъдат трансформиращи и мащабни. Приемайки посоката на промяна и признавайки, че можем да мислим по нови начини за системите на бъдещето, можем да предоставим на всички деца изчерпателен набор от умения - основни, цифрови, предприемачески и специфични – за да преминат успешно в зряла възраст.

Ето 5 начина, по които UNICEF планира да постигне тази амбиция.

1. Безопасни училища

Работа в посока гарантиране на безопасността на учители и ученици в училищата, които могат да бъдат отворени, спрямо здравната обстановка на местно ниво.  Това включва възприемане на гъвкави подходи, осигуряване на достатъчно ресурси за учителите, които да бъдат адекватно защитени и подкрепени, и гарантиране, че ученето остава безопасно за всички ученици.

2. Подкрепа за дистанционно обучение

Насърчаване и подкрепа на дистанционното обучение за над 227 милиона деца. Това включва доставка на учебници до отдалечени места, поддържане на образователни радиопредавания и достигане до деца с образование там, където живеят, включително чрез SMS, WhatsApp групи и подкасти.

3. Иновации

Обединени усилия с новатори за преосмисляне на цифровите инструменти за обучение за деца и младежи. Например, UNICEF, Microsoft и Cambridge University обединиха усилията си, за да предоставят образование и качествено обучение в ръцете на всяко дете чрез платформа, която дава на децата и младежите достъп до училищната им програма онлайн, където и да се намират - включително учебници и инструкции на техния национален език.

Петър Вълчовски: Най-големите фенове на „Музей на пчелата” са децата

Днес ви срещаме с Петър Вълчовски - председател на неправителствената организация „Биоград София” и един от хората, стоящи ...

4. Свързаност

Инструментите за обучение трябва да съответстват на свързаността, за да могат да се използват.

В тази връзка UNICEF работи с публични и частни партньори около инициатива GIGA за разширяване на достъпа до интернет за всяко дете, всяка общност и всяко училище до 2030 г. Като част от това наскоро стартира глобално партньорство с Ericsson, за да се картографира свързаността на училищата в 35 държави до края на 2023 г. - първа важна стъпка към предоставянето на достъп на всяко дете до възможностите на дигиталното обучение. Това поколение млади хора се нуждае от нашата обща подкрепа, за да оформи своите умове и умения за в бъдеще.

5. Умения за работа и растеж

Съвременното образование трябва да изгражда основни умения, като четене, писане и смятане. Но също трябва да подхранва и изгражда уменията за решаване на проблеми, креативност и критично мислене, от които младите хора се нуждаят за работата си, за да започнат бизнес и да се ангажират продуктивно в своите общности.

Николай Николов от ABLE Mentor: Ролята на образованието е да ни направи пълноценни членове на обществото

ABLE Mentor подкрепя ученици от горните класове на гимназия да развиват потенциала си, помагайки им да се ориентират по-добре в морето ...

Преди всичко трябва да съществува фокус върху изграждането на цифрови умения. При 65% от децата в началното училище, които нямат достъп до интернет, подготовката на младите хора за технологиите на бъдещето е абсолютно критична. Това е основен приоритет на партньорството Generation Unlimited, за да помогне за подготовката на едно поколение млади хора, като привлече партньори, идеи и финансиране от публичния и частния сектор в помощ намирането на нови решения.

Дигитално обучение от световна класа

Преосмисляне на  образованието за едно поколение деца и младежи. Целта безспорно е амбициозна - до 2030 г. всички 3,5 милиарда деца и младежи да имат достъп до цифрово обучение от световна класа. Това включва качествено съдържание, свързване на всяко училище с интернет, осигуряване на достъпни разходи и подобряване на достъпа до учебни инструменти и устройства, от които малките учащи се нуждаят.

Как можем да помогнем?

Подкрепа за нови решения за цифрово обучение от световна класа. Сега съществува технология за персонализиране на обучението, така че децата и младежите да могат да изградят необходимите им умения, когато пожелаят и където и да се намират. За тази цел има нужда от партньори от частния сектор, които могат да помогнат за разширяване на персонализираните, адаптивни, висококачествени инструменти и устройства за цифрово обучение, включително класни стаи, учебна програма, учебници и игри, които могат да достигнат до всяко дете и младеж, независимо къде живее.

Тийнейджъри представиха свои решения за медийна грамотност

Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етич...

Присъединяване към инициативата GIGA за свързване на всяко училище, дете и младеж с интернет. Следвайте ръководството на партньори като Ericsson, за да картографирате свързаността на всяко.

Помощ за намаляване на разходите за достъп до учебно съдържание чрез мобилни телефони. Нужни са партньорства с повече оператори на мобилни мрежи, които могат да предоставят учебно съдържание с нулева оценка на най-бедните общности.

И накрая, ангажираност със самите млади хора. Разберете какви инструменти биха работили за тях и какъв вид обучение им необходим, за да изградят бъдещето, което искат да видят.

 

Автор: Александра Цанкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com