Начини за подсилване на имунната система през пролетта

5553
Начини за подсилване на имунната система през пролетта
Снимка: iStock/Guliver

Както знаете, имунитетът е защитна бариера, която не позволява на патогенните микроорганизми да влязат в тялото. Всяка секунда човек е атакуван от вируси, бактерии, гъбички, микроби. Но благодарение на нашия имунитет, ние дори не забелязваме тази невидима борба, която микроорганизмите водят с нас. Пролетната авитаминоза е териминът, с който се харатктеризира намаленият имунитет в края на зимата. Силен сигнал, че имунната система се нуждае от помощ са признаци като слабост, умора, мускулни болки и сънливост, апатия, проблеми с концентрацията, лющене и сухота на кожата. Появяват се чести настинки и проблеми със стомаха. Нервността и раздразнителността също се считат за спътници на отслабената имунна система, тъй като психическото равновесие е свързано с физическото здраве.

Ако искате да сте здрави, променете ежедневието си! 

Хората с тази кръвна група са с най-слаб имунитет

Основните критерии за укрепване на имунитета

Активен начин на живот

От особена полза са разнообразните физически упражнения – бягане, фитнес и плуване, аеробика, йога, колоездене. Контрастният душ също ще ви държи далеч от настинките. Редувайте ниска и висока температура. Разхождайте се по-често на открито, за да набавите витамин Д.

Спете повече

Ако имате възможност, спете повече. Това ще ви даде допълнителна енергия.

Правилно хранене

В дневното ви меню да присъстват следните продукти: моркови, киви и ягоди, зелен чай, броколи, тиквички, кедрови ядки, млечни продукти, зеленчуци, пуешко месо, лимон, портокал, риба, месо, ябълки, грозде и лук. Не пропускайте и морските дарове, тъй като те са богати на мастни киселини, които повишават защитната бариера. Правилното хранене осигурява на тялото достатъчно енергия. Вредни са както преяждането, така и продължителните нискокалорични диети, гладуването, които сериозно влошават имунитета и отслабват здравето ви. Храненето трябва да бъде балансирано по отношение на качеството, да съдържа всички необходими за организма вещества: протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, фибри, течности.

Домашна смес, която осигурява силен имунитет цяла зима

Природни средства за повишаване на защитната функция на организма

Приемайте екстракти от женско биле, женшен или ехинацея. Те са мощни имуностимулатори и могат да се използват превантивно или по време на боледуване.

Приемайте витамини и микроелементи

Витамините съдържат антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане от свободните радикали. Това са основно витамините A, B, C, E, P, K. Ще ги откриете в повечето плодове. Имунната система се нуждае от микроелементи. Цинкът и селенът имат антивирусен ефект. Те се съдържат в телешкото и пуешкото месо, сирене, овесени ядки, боб и др.

Желязото е необходимо за доброто функциониране на имунните клетки, за синтеза на антивирусни вещества (лизозим, интерферон). Съдържа се в телешки и пилешки черен дроб, телешко месо, елда, леща и др. Не забравяйте и за чревната флора, яжте чесън, лук, които съдържат пробиотици. Пийте около 1,5 литра вода на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно