Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн

8023
Работодатели могат да оценят риска от COVID-19 онлайн
Снимка: БГНЕС

Работодателите в България вече могат да оценяват риска от разпространението на COVID-19 онлайн. Това става с помощта на адаптирания на български език инструмент за оценка, разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA), съобщават от Гражданска инспекция по труда.

Изрично е отбелязано, че информацията в него не обхваща здравните заведения, за които са налични специфични нормативни актове и указания на здравните органи.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 юни

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е...

Инструментът включва различни модули, даващи насока за основните рискове за разпространение на заразата от COVID-19, и мерки, които работодателят следва да предприеме за минимизирането им чрез: организацията и процедурите; управлението на работното място; насърчаването и осигуряването на възможност за спазване на хигиена; пътуването от и до работното място и пътуването, свързано с работата; работата от разстояние; външните лица в обекта; отварянето на помещенията след прекъсване дейността на обекта; организирането на срещи или мероприятия с външни лица; командировки; допълнителните рискове, свързани с конкретното предприятие.

Той може да бъде използван и за обучения и инструктажи, както и за ограничаване разпространението на различни видове грипни вируси с цел намаляване на дните отпуск за временна неработоспособност заради тях.

Интерактивният инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на коронавирус е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на EU-OSHA.

Можете да го намерите тук.

СЗО: Пандемията от коронавирус дори не е близо до края си

"Пандемията от коронавирус дори не е близо до края си". Това заяви в понеделник генералният директор на Световната здравна организация ...

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България.

Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите или на техни представители функционалностите на инструментите.

По този повод днес националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се оплака, че има усилено желание за тестване на работници от страна на различни предприятия, фирми и общини. Това по думите му не е радостно, защото това дава само момента картина, а не ясна представа дали наистина утре няма да има болен в този завод, например. Трябва да се търси здрав разум в здравните мерки, призова той.

Доц. Кунчев: Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кой чай е най-здравословен: пийте 2-3 чаши на ден и вижте резултатите

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Правете това на работа, за да имате повече енергия и да сте по-продуктивни

5 признака, че тялото ви е задръстено с токсини

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно