Кметът на Девня смята да затвори опасен път, важен за няколко много големи завода

12219
Снимки: БГНЕС

Кметът на Девня Свилен Шитов смята да затвори пътен участък от около километър и половина до най-голямото пристанище в България – Варна-Запад. През него преминава основният тежкотоварен трафик, но е в окаяно състояние.

"За съжаление, нямам друг избор, освен да затворя отсечката, тъй като тя наистина е опасна. Всеки божи ден, не преувеличавам, има неприятности по нея. Но ако стане тежък пътен инцидент, отговорността е моя. Смятам да я затворя в момента, в който съгласувам намерението си с КАТ и се подготви съответната маркировка. Ще предупредя предприятията и бизнеса, които ще са пряко засегнати, за да си направят съответната вътрешна реорганизация, да имат време да реагират. В момента, в който всички са надлежно уведомени, го затварям. Нямам друго какво да направя", заяви пред Actualno.com градоначалникът.

Припомняме, че в края на 2020 г. правителството с премиер Бойко Борисов издаде сертификат клас А на "Солвей Соди" АД за изпълнение на инвестиционен проект "Инсталация за производство, опаковане и съхранение на сода бикарбонат" с вложение на стойност 60 млн. лева.

Тогава Министерството на икономиката подписа от една страна договор с предприятието, а от друга – с община Девня, като ѝ отпусна сумата от 4 986 550 лв. с ДДС. С  тях общината да реконструира два участъка (Път VAR 1132 – Път ІІІ-2008 – Девня – жп гара Повеляново - от км. 0+000,00 до км. 4+909,63 и път VAR 1154 /VAR1132, Девня, кв. Повеляново – жп гара Повеляново/ - жп комплекс ЕАД – 850 м).

Пристанище Варна призна, че няма капацитет, за да е хъб за украинско зърно

Новият директор на "Пристанище Варна" ЕАД Ивайло Гавраилов заяви, че в момента портът няма достатъчен капацитет за прием на украинско з...

"Всичко това е изпълнено. Тук става въпрос за друга отсечка. Пътят, който обхваща пристанище Варна-Запад и индустриалната зона Юг в територията, е дълъг около 6 км. Отсечката, за която правителството в края на 2020 г. отпусна тези средства, е вече факт - ремонтирана, обновена, перфектна. Неизпълнен е участък от около 1,5 км - отбивката от крайезерния път в посока пристанище Варна-Запад, включително и кръговото. Разбирайте, че това е лицето на пристанище Варна-Запад, скоро чествахме 48 години от създаването му", посочи Шитов.

 

 

Справка в Централизираната система за електронни обществени поръчки сочи, че изпълнител на реализираните участъци е фирма "Хидрострой" АД по два договора на обща стойност 3 830 074 без ДДС или почти 4,6 млн. лв. с ДДС.   

Пращат на прокуратурата проект в изгода на Доган във Варненското пристанище

Приключила е проверката на ГДНП (Главна дирекция Национална полиция) по процеса на удълбочаване на двата канала на Пристанище Варна, ко...

Конкретно за отсечката, която визира кметът, в края на юли месец т. г. в Девня получили информацията, че правителството с премиер Кирил Петков (вече в оставка) ще я финансира със сумата от 3 366 241 лв.

"Много се зарадвах тогава, но останах разочарован като всички кметове. Последните 2-3 месеца общините попаднахме в една вихрушка между две министерства - на регионалното развитие и на финансите. Направиха ни разногледи. Подаваме информация в едното, после в другото. Единият министър прави списък и одобрява. После другият прави нов списък - слага едни и маха други обекти. От министъра на финансите, после министър-председателят обяви списъка, в който този обект беше одобрен за финансиране с над 3,3 млн. лв. За съжаление това остана само в историята. Сега се прави трети списък от служебния министър. Пак всички общини сме подали една и съща информация, сякаш в разстояние от един месец нещо се е променило", посочи Свилен Шитов.

Той поясни, че въпросният опасен участък, за който и синдикатите на най-големия български пристанищен терминал се канят, че пак ще протестират и ще го затварят, води към "Агрополихим", "Солвей Соди" и няколко други големи завода.

"Пристанището, което има милиарди левове оборот, и тези предприятия са буквално засегнати от входно-изходните им точки", допълни кметът. Той посочи, че "Агрополихим" също е инвеститор клас А.

"Те са подали искане за тази компрометирана отсечка. Докато дойде обаче време Министерството на икономиката да отпусне въпросните средства, дружеството трябва реално да е вложило 30% от инвестицията. Тогава министерството отпуска сумата. "Агрополихим" обаче също е в омагьосан кръг. За да направят инвестицията, те чакат съответните одобрения - дали от МОСВ8, дали от Министерство на земеделието. Аз не съм спрял да търся всякакъв механизъм, по който да направим отсечките, но пътят няма да стане в близката една година, ако чакаме чрез инвестиция клас А. Това е проблемът", обобщи Шитов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com