Обект за 2 млн. в центъра на Варна пропадна

13196
Обект за 2 млн. в центъра на Варна пропадна
Снимка: "Спаси Варна"

Обектът, за който от „Спаси Варна“ алармират, че е пропаднал, е на обща стойност над 2 млн. лева с ДДС. Сумата по него през 2019-та година е била увеличена с близо 400 000 лева.

От кадър, публикуван в профила на фейсбук групата „Спаси Варна“, се вижда, че плочките на площад „Екзарх Стефан“, или т.нар. Шишкова градина, са се продънили и представляват грозна гледка.

Справка в сайта на община Варна сочи, че той е част от проекта „Естетизация и модернизация на градската среда“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Конкретно този обект в подзона район „Одесос“ е възложен на инженеринг – тоест, проектиране, строителство и авторски надзор, който включва  ул. „Михаил Колони”, включително велоалея и площад „Екзарх Йосиф”.

Намаляват водата за Варна с още 500 000 кубика

През януари Варна ще получи още по-малко вода за пиене от язовир “Камчия”. Министерството на околната среда отпуска на морс...

За изпълнител е избран консорциум „Девня Трейд-Зебра“, участници в който са фирмите „Зебра“ ООД – Аксаково, „Трафик Холдинг“ ЕООД – Аксаково (двете на един и същ адрес – б.р.) и Девня трейд ООД – Варна.

През февруари месец 2018 г. е сключен договор на стойност 1 663 800 лева с ДДС. Впоследствие, през юли 2019 г., сумата по договора е увеличена с допълнително споразумение на 2 020 200 лв. с ДДС.

Причината, както се сочи в документите, е възникване на непредвидени/извънредни обстоятелства, независещи от участниците в строителството, които възложителят не е могъл да предвиди. В процеса на строителство на обекта, при изпълнение на изкопни дейности за полагане на ВиК-мрежата строителите се натъкнали на археологически находки във връзка с което община Варна сключва договор с Регионалния исторически музей във Варна за извършване на спасителни археологически проучвания в ААР „Одесос – Варна“, ул. „Михаил Колони“ и площад „Екзарх Йосиф“.  

Заложени бяха седем квадрата, разположени в обхвата на площад „Екзарх Йосиф“ – т.н. Шишкова градинка“ Археологическите теренни проучвания по зададения участък обхванаха цялата площ на градинката от около 150 кв. м. Разкрити и документирани са каменни зидове от калова спойка и други структури от късноантични сгради, улична настилка от монолитни каменни плочи от османската епоха и културни пластове от ІІІ-ІV  и ХVІІ-ХІХ в. Проучена е късноримската източна крепостна стена на Одесос. Открити са фрагменти от римска, късноантична и османска битова и строителна керамика, 4 бр. бронзови монети от ІV-VІ век. Замерени са параметрите на археологическите сондажи и структури. Профилите на изкопа са документирани нанесени в кададстъра“, пише в допълнителното споразумение, с което парите за обекта се увеличават.

ВиК: Няма риск от водна криза във Варна и Бургас

Няма никакъв риск за възникване на водна криза във Варна или в Бургас. Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на управит...

Точно преди една година, на 7-ми януари, пред журналисти кметът Иван Портних съобщи, че на Шишковата градинка  бе открита част от късноримска крепостна стена на Одесос. С оглед опазване на културно-историческото наследство  бе възложено да бъде изработен проект за експониране. Именно това забави финала на ремонта на района. Проектът е готов и предвижда представяне на археологията под триплексово бронирано стъкло, каза тогава градоначалникът.

Поради тази причина на два пъти е удължаван и срокът за изпълнението на договора. Последната промяна – от 21-ви декември 2020 г., е за удължаване на срока до 33 месеца.   

Опитът ни да се свържем с кмета на Варна Иван Портних за коментар бяха неуспешни. На двата публикувани в сайта на общината телефона за връзка с градоначалника се включва секретар, който казва: „След сигнала запишете вашето съобщение“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com