За нелепите велоалеи във Варна е виновен градоустройственият план

6360
За нелепите велоалеи във Варна е виновен градоустройственият план

Десетките водещи до неудобства за гражданите особености на новите велоалеи във Варна бяха оправдани с градоустройствения план. Независимо от видните за всички странни решения при тяхното изграждане по основните булеварди и улиците на града, от фирмата изпълнител смятат, че компромиси с пешеходните зони са направени само в единични случаи, информира Topnovini.bg.

"Длъжни сме да се съобразяваме с нормативната база, с която разполагаме”, коментира пред журналисти представителят на фирмата изпълнител на проекта, Тодор Тодоров. По думите му пешеходци и велосипедисти постепенно щели да урегулират поведението си по улиците, както е в повечето европейски градове и да стигнат до "съвместно съжителство”.

Абсурдни велоалеи и във Варна

Колоездачи от Варна са възмутени от новите велоалеи в града. Те са част от Проекта за интегриран градски транспорт, финансиран с европ...

Очаква се определените за колоездачи места по пешеходните зони на Варна да са готови до седмица, твърди Тодоров. По думите му велоалеите отговарят на всички нормативни изисквания, като еднопосочните са широки 1 м., а двупосочните – 2 м., което било напълно достатъчно. "Към момента няма възможност велоалеите да бъдат на пътните платна”, обясни ситуацията във Варна Тодор Тодоров.

Разположено върху пешеходните пространства на улиците, нововъведението обаче буди недоумение у гражданите и към момента се използва най-малко от колоездачите, на които и без това непрекъснато се налага да се разминават с автомобилите, защото определените за тях пътеки свършват буквално в нищото, тоест най-често върху пътните платна. Не е ясно например защо при част от подлезите велоалеите "слизат” по предвидените за детски колички съоръжения, а при други – не.

На места по бул. "Владислав Варненчик”, например, пътеките за придвижване на колоездачи са разположени по такъв начин, че пречат на гражданите да си напазаруват от съществуващите там магазини, за които собствениците плащат на общината правото да използват тротоарите.

"Идеята на изграждането на велоалеите е постепенно да преминем масово към използване на алтернативен транспорт”, обясни Тодоров. По думите му е много положителен фактът, че изпълнението на проекта не е наложило промяна в регулацията на градските пространства.

Велоалеите в Плевен си остават проблем

В Плевен изглежда няма отърване от недомислените велоалеи. След като уж част от прекараните с жълта боя велопътища в центъра на града и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com