Бюджет 2022 г. на Община Видин бе приет със значително мнозинство

1669
Бюджет 2022 г. на Община Видин бе приет със значително мнозинство
Снимка: Община Видин

С 21 гласа „за“ Общински съвет – Видин днес одобри предложения от общинската администрация проект на общински бюджет за годината. Това е възможният, разумен бюджет и той е изработен в съответствие със законовите изисквания и при съблюдаване на финансова дисциплина, заяви по време на разискванията кметът на Общината д-р Цветан Ценков. Той отново подчерта, че приоритет в бюджета е продължаването на благоустрояването, като е следван принципът на равнопоставеност между всички населени места, които получават еднакви средства за асфалтиране в зависимост от броя на населението. Д-р Ценков посочи, че с бюджета за 2022 година се изпълнява и един от ангажиментите в предизборната му програма, като са предвидени средства за изграждане на кабинети за социално-здравни консултации в 16 населени места. Ако тази инициатива се докаже като успешна, догодина такива структури ще се създадат и в останалите населени места в Общината, подчерта кметът.

Той отбеляза, че в края на миналата година е написал писмо до Министерски съвет и до Министерство на финансите, с което мотивирано е поискал, на база на директива на ЕС, да бъдат значително увеличени изравнителната субсидия и средствата за капиталовите разходи, които Община Видин получава от държавата. В крайна сметка завишение на целевите капиталови средства има, но в много по-малък размер, като междувременно инфлацията е стопила значителна част от него. Въпреки сложната икономическа и здравна ситуация, Община Видин отделя и не малко собствени средства за подобряване на жизнената среда в населените места, подчерта д-р Ценков. Той допълни, че очакванията са дейностите по разпореждане с общинската собственост да генерират допълнителни приходи, които също ще бъдат инвестирани в благоустрояване.

Видин организира пролетен базар на площад „Бдинци“

Изложението, което Община Видин организира в навечерието на пролетните празници – Цветница и Великден, отвори врати днес. В атрак...

„Това е наистина бюджет на продължаващото благоустрояване. Извън него са парите, които през проекти се надяваме да привлечем през тази година. Добрата новина е, че беше одобрен проект на Общината, с който сградата на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде обновена за около 2,4 млн. лв. Има голям шанс да бъде одобрен и проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо. Така че Община Видин върви напред“, категоричен беше д-р Ценков.

По време на обсъждането беше засегната и темата за осигуряването на подкрепа за видинската болница. Кметът припомни, че в бюджета за 2022 година са предвидени средства за изплащане на стипендии на студенти от Видин, обучаващи се за здравни специалисти в Русенски университет „Ангел Кънчев“, срещу ангажимент след това да карат практиката си във видинската болница и да работят там след дипломирането си. Д-р Ценков също така увери, че Общината е готова да подпомогне МБАЛ „Света Петка“ и с осигуряване на средства за закупуване на медицинска апаратура. Той допълни, че при заявена конкретна потребност от страна на лечебното заведение, въпросът за отпускане на необходимите средства ще бъде предложен за обсъждане в Общинския съвет, който ще вземе съответното решение.

След продължилите над час и половина дебати, бюджетът на Община Видин за 2022 година, който е в размер на 61 228 915 лв., беше приет със значително мнозинство.

На днешното заседание беше одобрена и Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост. Гласувани бяха и изменения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите, с които от 1 април отпадат таксите за посещение на детска ясла и детска градина.

Центърът за административно обслужване във Видин ще приема заявления за тротоарно право

От 15.04.2022 г. в Центъра за административно обслужване на Община Видин ще се приемат заявления за тротоарно право за наемане на преме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com