Кметовете на Видин и Калафат подписаха меморандум за сътрудничество

1560
Кметовете на Видин и Калафат подписаха меморандум за сътрудничество
Снимка: Община Видин

Подписите си под документа днес сложиха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, кметът на Община Калафат, Румъния Дорел Митулецу, директорът на МБАЛ „Света Петка” АД - гр. Видин д-р Ивета Найденова и директорът на Общинска болница - Калафат д-р Ницъ Дорин Стелиан.

Заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова и директорът на болницата в Калафат запознаха медиите със съдържанието на меморандума. С него се подкрепя намерението на подписалите го страни да обединят своите усилия за предоставянето на медицинска помощ за нуждите на населението в регионите на Видин и Калафат. Целта е осигуряване на здравеопазване съобразно най-високите медицински стандарти.

„Вярвам, че този меморандум ще даде огромен шанс на нашите съграждани и на хората в Калафат да получат достъп до още по-качествено здравеопазване“ - заяви в началото на събитието д-р Ценков. Кметът на румънския град изрази задоволството си, че това е един важен документ, с който се поставят основите на още по-добро партньорство между двете общини. „Със започването на мандата на г-н Ценков като кмет на Видин и на моя мандат като кмет на Калафат имаме едно много по-тясно сътрудничество. Първите резултати се виждат днес. Смятам, че това сътрудничество няма да е единствено в сферата на здравеопазването“ – каза Дорел Митулецу.

НСОРБ и КСБ подписаха меморандум за партньорство

Ефективното партньорство между местните власти и бизнеса е едно от важните условия за успешно реализиране на проектите с европейско фин...

Предмет на споразумението са предоставяне на спешна медицинска помощ; подкрепа по отношение извършването на медицинско-диагностична и лечебна дейност в болничните заведения; обмен на лекари специалисти; борба с ковид пандемията чрез съвместни практики на лечение на заболели от коронавирус и др.

Директорът на Общинската болница в Калафат д-р Ницъ Дорин Стелиан отбеляза: „Ще обсъдим с колегите нашите добри практики и вашите добри практики. По време на пика на пандемията и специалистите не стигаха, поради което препращахме пациенти в други болници, които осигуряваха най-добро лечение. Доколкото знам, подобни ситуации са възниквали и при колегите във Видин. Но понеже сме изключително близко, ако в бъдещи подобни ситуации можем да сме си полезни един на друг, резултатите ще са много по-добри“. От своя страна директорът на видинската болница д-р Ивета Найденова сподели, че през миналата седмица е имала възможност да се срещне с колегите си от Калафат и да разгледа Общинската болница там, като е останала с чудесни впечатления от добрата организация на работа. Тя изрази удовлетворението си, че сега представителите на калафатската болница ще имат възможност да посетят МБАЛ „Света Петка“ и да се запознаят със своите колеги от Видин. „Надявам се занапред да се срещаме често и да си помагаме, да работим заедно. Инициатори за това сътрудничество са кметовете на Видин и Калафат, но работата ни чака нас“ - заяви д-р Найденова.

Д-р Цветан Ценков обобщи, че ситуацията с COVID-19 е само катализаторът на сегашните процеси, защото проблемите на двете болници, включително недостига на специалисти, не са от сега. „Идеята е всички техни случаи, при които се налага инвазивна диагностика, тя да бъде правена във Видин. Всичко, което касае урологията, да отива в Калафат“ - даде като пример кметът на Общината и допълни, че се надява тази колаборация в бъдеще да прерасне и в обмяна на кадри.

След подписването на меморандума страните ще предприемат последващи действия за неговото реализиране, съобразно българското и румънското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com