Монтират СОТ и камери в храмовете във Видинско

11240
Монтират СОТ и камери в храмовете във Видинско
Снимка: БГНЕС

Подготвена е програма за организиране на охранителна система във всички храмове на Видинска и Кулска духовни околии. Това каза за "Фокус" ахримандрит Поликарп, духовен надзорник на двете духовни околии. Целта е църквите да бъдат предпазени от кражби.

„От няколко седмици тече процедурата по организирането и обезопасяването на храмовете, както и осигуряването на жива охрана в лицето на клисари и хора, отговорни за поддържането на църковното имущество”, каза духовникът. Във всички храмове във Видинска и Кулска духовни околии ще бъде въведен СОТ, а в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, в митрополия храм „Св. Николай" и в старинния „Св. Петка” във Видин ще бъдат монтирани и камери. Камери ще има също в църквите в Ново село, Кула и Брегово.

Село във Видинско ще има нов водоизточник

Раковица е единственото село с воден режим през лятото в област Видин. Това каза за "Фокус" Видин Георги Владов, управител на „Во...

В момента няма възможност за финансиране на охранителната техника по програми, затова средствата ще бъдат осигурени според възможностите на храмовете по места.

„В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, в митрополия храм „Св. Николай” и в старинния „Св. Петка” след Великден имаше посегателства, бяха отворени касите за дарения”, каза архимандрит Поликарп. Сумата, която се предполага, че е открадната, е около 3000 лева. „Поради тази причина имаме идея в по-големите храмове да бъдат поставени камери, за да може да се проследи кой влиза и какво прави и да се предпазят храмовете от посегателства”, добави духовникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com