Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)

4885
Община Видин отпразнува 24 май с тържествено честване в крепостта „Баба Вида“ (СНИМКИ)
Снимка: община Видин

За втора поредна година церемонията за празника се организира в Летния театър на средновековната историческа забележителност. Под звуците на химна „Върви, народе възродени!“ присъстващите заеха своите места. Сред официалните лица бяха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков; Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил; председателят на Общинския съвет Генади Велков; началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова; заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова; заместник-ректорът по интернационализация и комуникационна политика на Русенския университет „Ангел Кънчев“ доц. д-р Десислава Атанасова; административният директор на Филиала на Русенския университет във Видин ас. д-р на юридическите науки Момчил Станков.

Тържеството започна с изпълнение на стихотворението „Нашите букви“ от 7-годишните Патрисия Миленова, Мария Бранимирова и Димана Руменова, завършили предучилищно образование в Детска градина „Славейче“.

Слово по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност произнесе заместник-кметът на Общината Борислава Борисова. „Независимо от предизвикателствата, пред които е изправено цялото човечество заради епидемията от коронавирус, успяхме да се справим. Вече втора година Вие, уважаеми учители, давате всичко от себе си, за да организирате едно успешно обучение, включително и в онлайн среда, за да не пропускат нашите деца уроците си. Културните институти също трябваше да се адаптират в новата ситуация, проявявайки инициатива и креативност в името на своите почитатели и публика. За това ще бъде и реверансът на Община Видин към Вас на днешния празник. Вашите усилия, труд и отдаденост не остават незабелязани“ – отбеляза в приветствието си тя.

Слова поднесоха също видинският владика Даниил и началникът на РУО – Видин Веселка Асенова.

Д-р Цветан Ценков връчи почетни грамоти на единадесет учители, дали своя принос в създаването и прилагането на иновативен дигитален модел за работа в обучение от разстояние в електронна среда със средствата на информационните и комуникационните технологии.

Председателят на Общинския съвет Генади Велков награди с почетни грамоти осем учители от предучилищното образование - за активна дистанционна работа в електронна среда с родителите и децата.

По повод празника за изключителен принос в развитието на образованието в Община Видин, за висок професионализъм, дългогодишна педагогическа дейност и принос в реализирането на ефективен модел за развитие на иновативно училище в областта на природните науки, с почетна грамота и статуетка бе удостоена Румяна Петрова, директор на Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. Отличията връчи кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков.

За висок професионализъм и активен принос в развитието и утвърждаването на Филиал Видин на Русенския университет „Ангел Кънчев“ бе наградена доц. д-р Десислава Атанасова, заместник-ректор по интернационализация и комуникационна политика. С цялата си обществена дейност тя допринася за утвърждаване на висшето учебно заведение като значима образователна институция в регионален, национален и международен мащаб. Наградата - почетна грамота и плакет на Община Видин, връчи Генади Велков.

Тази година с почетна грамота „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от община Видин се удостояват трима учители. От името на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, наградите връчи началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова. С грамота посмъртно бе отличен дългогодишният директор на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев, чиято памет присъстващите почетоха с едноминутно мълчание. Наградата прие съпругата му – Нели Станева, като сърдечно благодари за това признание. С отличие „Неофит Рилски“ бяха удостоени също така Светломира Пешева, заместник-директор по учебната дейност и учител по български език и литература в СУ „Цар Симеон Велики“ и Красимира Младенова-Кръстева, заместник-директор по учебната дейност и учител по биология в СУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Борислава Борисова връчи почетните отличия на видинските културни институти за принос в създаването и прилагането на иновативен дигитален модел за работа в сферата на културата и изкуството със средствата на информационните и комуникационните технологии.

При връчването на наградите асистира седемгодишната Борислава Станкова от детска градина „Русалка“. Водещи на церемонията бяха Радина Кирилова и Венцислав Иванов от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“, които след тържеството си направиха снимка за спомен с кмета на Видин д-р Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова.

Специален поздрав за празника към всички присъстващи бяха талантливите изпълнения на танцова група и на мажоретен състав от училището по изкуства „Св. св. Кирил и Методий“ във Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com