Община Видин ще възстанови Синагогата като културен център „Жул Паскин“

4525
Община Видин ще възстанови Синагогата като културен център „Жул Паскин“
Снимка: община Видин

Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община Видин с наименование „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център "Жул Паскин", се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет.

На събитието присъстваха народният представител Владимир Тошев, Албена Георгиева, областен управител на Област Видин, арх. Любомир Станиславов, автор на проекта, Мартин Заимов, изпълнителен директор на Фонда за градско развитие, както и представители на бизнеса, учебни заведения, културни институти и граждани.

Кметът на Видин Огнян Ценков откри срещата и изказа своето задоволство от факта, че Общината е на крачка от стартирането на проекта за Синагогата: “ С радост и гордост заявявам, че проектът на Община Видин за възстановяване на Синагогата скоро ще бъде факт, а първата стъпка е общественото обсъждане пред гражданите на Видин“ - каза Ценков. Той разясни механизма за финансиране на проекта - освен безвъзмездните средства по Оперативната програма „Региони в растеж“, се осигуряват средства от финансов посредник, какъвто е „Фондът за градско развитие“, които впоследствие ще се възстановяват от приходите, реализирани от туристическия обект.

Кметът на Община Видин получи признание от Синдиката на българските учители

На церемонията, която се състоя в Парк-хотел „Москва“ в София, Огнян Ценков бе удостоен с наградата „Най-добър социал...

Видинският кмет изказа специална благодарност на регионалното сдружение „Шалом“ за дарението, което организацията направи на Община Видин - сградата на Синагогата и терена, върху който е построена.

Арх.Любомир Станиславов представи идейния проект за реставрация на Синагогата. Той показа бъдещата визия на сградата и на обектите, които ще бъдат изградени в непосредствена близост.

Община Видин поема дългосрочно задължение под формата на финансов инструмент от „Фонд за градско развитие“ с общ размер до 1.6 млн. лв., поясни Мартин Заимов. Заемът ще бъде използван за финансиране на част от инвестиционните разходи по проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център“ "Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-6.002 „Развитие на туристически атракции“. Кредитът ще бъде обезпечен със залог на бъдещи вземания на Община Видин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Затвориха крепостта "Баба Вида" във Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com