Село Сланотрън иска собствеността върху минералните си извори

36728
Село Сланотрън иска собствеността върху минералните си извори
Снимка: видин он-лайн

Село Сланотрън е на около 20-ина минути път с лек автомобил от Видин. Известно е още от преди 30-ина години с лековитата си минерална вода. Причина за затварянето на извора през 1986 г. е  замърсяване на питейните кладенци, които снабдяват Видин с вода. Тогава се затварят и евентуалните източници на замърсяване - минералният извор, свинекомплексът, който е бил на 500 метра от замърсения кладенец, както и кравеферма край съседното село Кутово.

Сега Община Видин ще кандидатства в Министерството на околната среда и водите за право на собственост над минералните бани във видинското село Сланотрън, съобщи кметът на община Видин - Огнян Ценков. Той изрази надеждата си след процедурата в Министерството на околната среда и водите, Сланотрън да получи право на собственост върху минералните извори и да ги развие.

Защо е полезно да пием минерална вода след обилните празнични трапези?

Бургаските минерални бани са място, което посещават хора от целия регион. Топлите минерални извори са достъпни за всеки. Съставът ...

През 1963 година със заповед на министъра на народно здраве и социалните услуги, селото е определено за курортно селище заради действащите минерални бани. Статутът остава и до днес. Затова желанието на община Видин е да получи собственост и да го развива като курортен обект. По този начин ще намалеят и данъците и таксите на местното население.

Минералният извор е открит при нефтени сондажи през 1959 г. От сондажа с дълбочина 860 м бликва гейзер с температура 42 градуса и остър мирис на сяра. Дебитът му е 405 литра в секунда. В лабораторията по нефтопроучване във Варна установяват, че водата има интересен химически състав в сравнение с известните дотогава български минерални води. В миналото, през  1961-1962 година, е построена сграда с две отделения: с басейн за мъже и друг за жени. Имало е и друг басейн за заразноболни. До 1986 година в Сланотрън са идвали да се лекуват хора с различни здравословни проблеми. По-съвременна баня е построена през 1977 година. Тогава започва работа и лекар, който определял времетраенето за престой в банята.

Кметството решава да пусне в Интернет собствена оферта на испански и английски език. В нея обяснява, че това е рядък извор с една от най-лечебните води в България. Освен сероводород водата на Сланотрън съдържа 1236 милиграма на литър стронций, 10 милиграма бром, 96 милиграма магнезий, 144 милиграма метаборна киселина.

"Новооткритата вода, сравнена с останалите в България, е най-богатата на йод и бром, и то в концентрация, нямаща равна на себе си.", посочва известен лекар. Същата характеристика дават и специалисти от софийски научноизследователски институт. Те са категорични - водата действа здравословно при двигателни травми, ревматизъм, кожни заболявания, професионални отравяния, болести на горните дихателни пътища и на белите дробове.

Саботират достъпа до минерална вода от Беденски бани в Девин

Неизвестни лица на няколко пъти спират крановете в шахтовия кладенец на Беденски бани и възпрепятстват достигането на минерална вода до...

В съседна Сърбия, в Гъмзиград, има закрит басейн с топла минерална вода, която се ползва за лечение и почивка. Той е посещаван и от видинчани. Според местните хора, минералната вода в с. Сланотрън ще развие икономиката на селището като балнеоложки център и ще доведе инвеститори, които да изградят нови хотели и ресторанти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Проверяват болницата във Видин след случая със 104-годишната жена със синини

След лечение в болницата във Видин: 104-годишна жена е със синини и травми

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com