Борисов като Сталин!

17502
Борисов като Сталин!
Снимка: БГНЕС

Да ни прощава премиерът Борисов, но в някои отношения е досущ като някогашния Бащица на СССР Йосиф Сталин! Сталин казваше "Няма човек - няма проблем", беше му нещо като крилата фраза, а нашият Бащица (за трети пореден път на власт) Бойко Борисов сякаш го перифразира: "Няма пенсионер - няма проблем!" И в двата случай думата е за геноцид - във втория, разбира се, по-мек и прикрит.

Съветският Бащица умори 20 милиона украинци през 30-те години на миналия век от глад, когато за наказание (и за всеки случай!) секвестира житото им - на цялата Украинска съветска република - а нашият Бащица успешно мори два милиона български пенсионери, като ги държи вече десета година без актуализация на пенсиите - последната такава беше през 2008-ма! И как да не е геноцид, щом самото негово правителство изчислява екзистенц-минимума в България на 314 лева месечно, а минималната пенсия, която той се готви да вдигне, ще достигне недостиганите 180 лв. първоначално, а от октомври - според обещанията! - митичните 200 лева! Пари за чудо и приказ, както се казва, точно толкова, колкото един средно изявен български политик или държавен чиновник сигурно харчи за ден и половина, и то за нещо като режийни разходи, като кафе, цигари, цветя и бакшиши!

Сигурно не е справедливо да се сравнява Борисов със Сталин - ама в политиката е така, последният (поредният) обира парсата! А парсата, нека си я припомним, бая дълго му я трупаха - всички управляващи преди него. Хайде тогава да караме поред:

- Първо в края на 80-те години на ХХ век "ония" комунисти, баш заслужилите, живковските, барабар с бащата на наш Станишко (Сергей, същият, който сега е шеф на ПЕС и има къща на Женевското езеро!) - секретаря на политбюро на ЦК на БКП Димитър Станишев (който тогава отговаряше за връзките на Партията с национално-освободителните движения от Азия и Африка и имаше грижата от страна на България да отговаря за "братската" взаимопомощ на тамошните революционни движения, като периодично ги подпомага с пари - от хазната, разбира се), откраднаха и раздадоха в Азия и Африка така наречения пенсионерски Сребърен фонд, където бяха уж събирани удръжките на населението за бъдещите пенсии, които при навършване на пенсионна възраст да му осигурят по-поносими старини! На 10 ноември Фондът се оказа празен, само няколко мишки щъкаха в него - пенсионерските пари бяха отпътували на изток и на юг - за да подготвят бъдещи социалистически революции в бъдещи "братски" страни.

- Не направиха нищо - вече в условията на насъпилата уж демокрация - и двете правителства на Луканов, този партиен "революционер" не само че изхарчи всичко що завари, ами обяви и фалит на държавата, отказвайки да изплаща заварения държавен дълг - всъщност няколкото заема, съставляващи общо над 12 милиарда долара, завещани от сърце на демокрацията от Живковата дружина.

- За Филип Димитров и Любен Беров - техните правителства - да не говорим, първият управлява като зашеметен, властта му бе паднала от небето, а вторият направо съдейства на мафията (и мутрите) да си присвоят държавата, камо ли като премиери да помислят нещо за пенсиите на пенсионерите!

- После "реформаторът" Костов окраде за поред път старите хора, които бяха работили за тая държава 30-35-40-45-50 години, като въведе "модерна", по думите му, пенсионна система от западен тип, чиято роля обаче се изчерпа - поне в ония, първите години - единствено с намаляване на пенсиите на "старите" пенсионери наполовина, поради деноминирането на лева - някои, а всъщност почти всички, още го кълнат и ненавиждат, "изверга Костов", "душманина на третата възраст Иван Костов!", го зоват, поне тия, които оцеляха след саморазправата със старите и заслужили хорица! (Добре е тук да се отбележат отчетливите заслуги в това отношение на социалния му министър Иван Нейков, както и финансовия Муравей Радев - ковчежниците на кабинетите винаги си заслужават клетвите и благословиите!). Костов си отиде, но геноцидът, който заложи, остана, и той продължи с нови сили и, както се казва, с нов плам, да сече глави сред пенсионерското съсловие.

- Царят и Тройната коалиция опитаха нещичко да "отпуснат", на два пъти по 10% увеличение, което естествено си беше, и си остава капка в морето от мизерия, с единствената подла цел да спечелят - най-после! - някои и други парламентарни избори!

- Главната, най-урожайната сеч на пенсионерски животи и съдби, за съжаление, настъпи с упрвавлението на Борисов. Понастоящем върви третото му поред! Борисов не ще и да чуе за индексация на така наречените "стари" пенсии - даже миналия четвъртък цял един парламент, масово и единодушно (с изключение на вносителите от БСП и присъединилите се към тях депесари, но това е друга тема, с която ще се занимаем друг път) отвя, та се не видя, опита за увеличение на доходите на старите хора. Когато уличаваме Борисов в, нека го наречем, "пенсионен сталинизъм", обаче, не бива да пропускаме всъщност главните виновници, внушителите на тези му идеи и главните борци срещу "необмислената постъпка", наречена вдигане на пенсиите, а те са:

- първо, финансовият министър Влади Горанов, и

- второ, но не по-малко важната за антипенсионерската стратегия на ГЕРБ шефка на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова!

Тези двамата, като чуят за пенсии, ако въобще чуят, защото много внимават това да не им се случва - сякаш някой посяга да им избоде очите с нож.

Пенсионери не получават парите си в "Младост 1"

Пенсионери се оплакаха пред БНТ, че чакат пред пощата в столичния квартал " Младост 1", но не могат да получат пенсиите си, защото пари...

Съвземи се, Борисов, не се оставяй Горанов, Менда, а преди тях това правеше и Симеон Дянков, баш екзекуторът на пенсионерите, "бащата" на застопорените 8 години пенсии, да те набутват сред сатрапите на историята. А тя, историята, паметта човешка и памет народна, няма да забрави, че бидейки три пъти премиер на държавата България, ти категорично си отказвал да "отпуснеш" малко повече животец (малко по-"охолен" живот, ако това не звучи като гавра!) на поне милион и триста хиляди заслужили за родината си възрастни хора, работили по 30-40-50 и повече години за бюджета на България, получаващи тази, станала пословична минимална пенсия - която от юли щяла да удари световните стандарти и да стане... Боже мили!... 180 лева! Борисов, ти искаш ли освен с магистралите да останеш в историята на посттоталитарна България и като човекът, министър-председателят, отказвал най-категорично да облекчи поне малко остатъка от живота на майките, бащите, бабите и дядовците на работоспособните внуци?! Избери си го сам!

А иначе - на фона на тези пенсионерски нещастия, на това пенсионерско унижение, и на фона на тежката житейска обида - ама кръвна обида! - непрекъснато се увеличават парите за разни други български съсловия. Сега учителите ще удвоят заплатите си; бунтуват се непрекъснато, по презумпция - откак свят светува - разните фуражкаджии - полицаи, военни и т. н., на които все парите им са малко и които се възползват от оръжието, което по закон носят, за да извиват ръцете на всички власти. Все парите са им малко, все обувките им са скъсани, все децата им не си дояждали, лъжат като разбойници, вместо - за да има малко повече справедливост в обществото - да спрат да се пенсионират на 45 години и после да продължат да работят със заплата и пенсия, да се откажат и от 20-те заплати при пенсионеране - ей така, за повече справедливост, за която пледират. И въобще не е вярно, че си рискували живота "всеки ден" - как, с ръце в джобовете ли?! Ако има нещо такова и е донякъде вярно, то е за единици, другите само цицат лакомо от държавата! И от пенсионерите, де факто!

Да подхващаме ли и темата за циганите, взривоопасна я направиха - разните там Хелзинкски комитети и прочие правозащитници международни храненици. Парадокс е, господа офицери на властта - кой (бел. ред. - коя държава) защитава прослойка от над 1 милион души, 99,99% от която нито работи, нито учи, само краде и паразитира на гърба на останалите шест милиона български граждани; кой закон (бел. ред. - от кого приет?) разрешава да се плащат повсеместно социални помощи на "социалнослабото" циганско малцинство, само защото е малцинство! И то да си търси правата, именно защото е малцинство! Да бъде издържано от държавата, само защото е малцинство, без да има и един ден трудов стаж, с малки изключения, разбира се! Но стига, че "защитниците" дебнат за всяка изпуснати думи и всяко уж обвинение!

Навремето Сталин казваше: "Няма човек, няма проблем"! Мизерията, на която са подложени днес 3/4 от българските пенсионери, някак от само себе си навежда на аналогията: "Няма пенсионер, няма проблем!" Или - колкото по-малко пенсионери, толкова по-добре! Който както иска да го разбира, важното е, че отговаря на истината!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com