Дайте шанс на Цацаров

17177
Дайте шанс на Цацаров

Че новият главен прокурор си е на мястото, се разбира дори само от факта, че още за началото на следващата седмица са насрочени обсъждания с главите на МВР, съда и някои други ведомства по "ремонтирането" на знаковите дела, които не само, че се точат вече години, страдат от непълноти и несъответствия. Не толкова в разследването, колкото в обвинението.

Рано е да се хвърля вината за това на бившия главен прокурор, но все по-отчетливи стават гласовете, че волно или неволно, именно той е бил "моторът" на протакането и забатачването. Други ще кажат дали е така, нищо, че междувременно той успя да се намърда в Конституционния съд и всякакви съмнения и обществени тайни вероятно ще си останат само на думи.

Изборът на Цацаров се оспорва от съдиите

Конституционният съд трябва да провери президентския указ за назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор на България. Това заяви ...

Преди Нова година БСП, ДПС, Сините, а и някои соло изпълнители заявиха, че изборът на главен прокурор от ВСС е бил манипулиран и опорочен, както още тогава се разбра, заради начина, по който се проведе този избор - без останалите двама кандидати въобще да имат възможност да участват в класирането, и че ще го дадат на Конституционния съд. Интимната мисъл на БСП и другите е, че така ГЕРБ насилствено е поставил на поста своя човек. Дали ВСС избра най-правилната схема, е друг въпрос, но според приетия от същия орган правилник за избора, правилата бяха спазени.

Разбира се, всеки има право да оспорва, каквото си поиска и пред когото си поиска. В този смисъл БСП е в правото си, но късата й памет, както и късата памет на Синята коалиция, са направо скандални. Ако приемем, че ГЕРБ наистина е наложил своя човек за главен прокурор, то тази им лоша практика е научена и прекопирана именно от БСП и СДС. Не е далеч времето - въпреки дългия прокурорски мандат - когато СДС, бидейки на власт, използва правото на силния и наложи първо Татарчев, а после и Филчев за главни прокурори. Тогава обвинения за машинации при избора нямаше (от тяхна страна, разбира се). Номерът със "свой" главен прокурор беше повторен впоследствие от БСП, когато в тогата бе облечен Борис Велчев, съветник на Първанов и БСП-кадър. И от трите избора произлязоха всевъзможни недоразумения (и престъпления), които и до ден днешен влияят на политическия живот в страната.

Така че, ако трябва срещу някого да негодуват, БСП, сините и другите трябва да спазят йерархията - да ругаят първо себе си, а после ГЕРБ. Бидейки млада политическа сила, на хората на Борисов не им остава нищо друго освен да се "учат" от опита на политическите батковци. Лошото е, че в България винаги става така - най-податлив на подръжание е лошият пример.

Това е. Останалото е тишина. Да оставим работливите да работят. Казват, че при Цацаров било така.

Маите не познаха, но за Цацаров познаха всички

За разлика от края на света, предвиден от маите, прогнозираният май от всички избор на Сотир Цацаров за главен прокурор се сбъдна. И за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com