Евтините дизели ще ни задушат

10982
Евтините дизели ще ни задушат
Снимка: iStock/Guliver

В България живеем в такъв парадокс - властта хем не иска старите коли, хем спъва покупката на нови. У нас данъкът на автомобила на практика е имуществен данък - колкото по-нова кола си купуваш, толкова повече плащаш. А най-старите и най-замърсяващи автомобили са са най-нисък - едноцифрен и двуцифрен налог. Тази подоходна логика на практика стимулира поддържането на стар автопарк. В София 60% от колите са над 15-годишни, в останалите градове процентът е дори по-висок.

Логиката в чужбина е обратната - старите коли излизат по-скъпо. Така например стар дизелов автомобил в Германия би вървял с данък от около 460 лв., докато в България той е 23 лв. За 30-годишен автомобил един германец би платил близо 1000 лв. данък, докато неговият български колега - само 11,58 лв.

Кой ще заеме място на дизела в Европа?

Все повече европейските държави налагат сериозни ограничения на използването на дизелови двигатели от автомобилите и така явно се очерт...

В резултат, въздухът у нас става все по-замърсен, което е огромен проблем. Автомобилният трафик не е единственият фактор в казуса, но е един от основните. В Европа разбират това и за разлика от българските власти, им пука. И затова всимат мерки.

Вече редица европейски държави обявиха, че планират забрана или мерки за обезсърчаване на покупката на коли с двигатели с вътрешно горене и особено дизели. Дизелът, базирал възхода си на надеждата, че е новото гориво-чудо, се сгромоляса с гръм и трясък. Вече е безспорно, че той е изключително замърсяващо гориво, по-вредно дори от бензина, и Западна Европа взима мерки да го изчисти от своите пътища.

У нас обаче, както обикновено, всичко върви наопаки.

Особената привързаност на българина към дизеловите автомобили датира отдавна. Сега обаче се създават условия тя съвсем да избуи. Откакто Западна Европа реши да изхвърли замърсяващите дизели, цената им на пазара на автомобилите втора ръка, който е основният за България, падна под тази на бензиновите им еквиваленти. И сега България ще бъде наводнена с евтините и нежелани европейски дизели, на които обаче ние ще се радваме на драго сърце.

И Великобритания се готви да спре бензиновите и дизеловите коли след 23 години

Великобритания планира от 2040 година да забрани продажбата на всички нови автомобили, които се движат с бензин или дизелово гориво, пи...

Сред голяма част от българските шофьори битува мнението, че дизеловите двигатели са по-икономични, динамични и с повече тяга от бензиновите. Те често пренебрегват съветите, че дизеловите коли създават по-скъпи проблеми - заради по-ниското качество на горивото у нас нерядко шофьорите не успяват да достигнат фабричните стойности за разход, имат проблеми със скъпоструващите за ремонт дюзи, затлачени горивни помпи и горивопроводи, по-честа смяна на горивни филтри и др. И всичко това без да се взима изобщо предвид екологичната страна на въпроса и факта, че дизелът е изключителен замърсител. Екологията никога не е интересувала българския шофьор, единствено икономията и мощността.

Благодатната почва у нас, на която попада масираният европейски износ на стари дизели, е безспорен факт. Ако днес решите да си потърсите "нова" кола на възраст до 10 години (което в България абсолютно си се счита за нова), ще забележите, че има цели модели, дори цели марки, при които дизеловите варианти са почти два пъти повече от бензиновите. Като прибавим и новата тенденция за по-ниската цена на дизелите, за много хора изборът е ясен. Дали са тръгнали да търсят кола с 2000 лв. или с 20 000 лв. в джоба, стереотипите за дизеловите мотори и ниските цени ще карат все повече хора да се обръщат към дизела - отново наопаки на Европа и развития свят.

Защото на българите екологията им е последна грижа. Да, не им е приятно, че вечер в София не могат да отворят прозореца, защото влиза нещо плашещо, но пък сделката за колата е била много изгодна.

И тук, след като личното самосъзнание създава проблеми за общественото здраве, е време държавата да си влезе в ролята. България ще бъде залята от стари замърсяващи дизели, които ще излязат по пътищата на цялата страна. Ако това бъде позволено, картината на мръсния въздух в България ще засвети масово в червено. В момента делението бензинови - дизелови автомобили е почти на паритет - 1,6 млн. на 1,5 млн. Втората цифра обаче главоломно ще започне да се увеличава в следващите години и не е ясно къде ще спре. За българина автомобилът е нещо свещено. Въздухът, от друга страна, е нещо абстрактно, бошлаф работа. Ако българската държава обаче иска действително да споделя европейските ценности и да бъде част от развитите страни, трябва да престане постоянно да живее наопаки.

Франция обяви план да спре колите на бензин и дизел до 2040 година

До 2040 година Франция планира да спре да употребата на всякакви моторни превозни средства, които използват бензин и дизел. Това каза н...

Автор: Десислава Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Как украинките променят демографската картина в Германия

С помощ от САЩ: Ще спечели ли Украйна войната

Защо в Азия има толкова много боклук от Европа

За какво на ПП-ДБ и ГЕРБ не им достигна политическа воля

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com