И Станишев, и Борисов защитават своя интерес по "Южен поток", не българския

36895
И Станишев, и Борисов защитават своя интерес по "Южен поток", не българския
Снимка: БГНЕС

Българският национален интерес е над всичко. Толкова често тази фраза е изричана през годините от редица политици, независимо дали леви или десни, че се е превърнала в досадно жужене и нищо незначещи думи за обикновените хора. Защото зад фразата не стоят действия.

За 25 години Преход България не успя да реализира нито един голям, ама наистина голям, проект, в който да има чуждестранно участие и който да донесе повече полза, отколкото вреда на националния интерес. От вече две-три години насам такъв проект би могъл да бъде „Южен поток”. Би могъл, но не е.

Протест преди протеста - в търсене на героите

Омръзна ми! Дотегна ми! Отвращавам се! Нервирам се! Притеснявям се! Безпокоя се! Да гледам мизерията, която посещава все повече домове....

Условията „Южен поток” да се превърне в една добра инвестиция за България са налице – нашето участие е ключово за реализацията на проекта, не сме сами в него с Русия, има и други страни, при това важни европейски играчи като Австрия и Италия. И вместо да диктуваме условията, да поискаме възможно най-високи транзитни такси, да си осигурим възможно най-благоприятен дивидент, да покажем смелост, ние пак играем по чужда свирка и само отделни лица пълнят джобчета - при това от цялата политическа палитра.

Съвършено ясно е, че правителството на Пламен Орешарски дойде с идеята да избута „Южен поток” така, че да е максимално изгоден за руснаците. Само припомням – нито едно червено гуру не отрече, че България няма да получи дивидент, ако капацитетът на „Южен поток” не се използва на 100%. И ние нямаме никакъв правен инструмент, за да задължим руснаците да не пускат например 99% и да не ни плащат дивидент.

Поведението на БСП в случая е ясно, но не по-малко интересно е поведението на ГЕРБ. То се изразява напоследък чрез президента Росен Плевнелиев, който все по-явно и все по-безпардонно дава интервюта за големи западни медии – Ройтерс, Файненшъл таймс, засягайки пряко темата и сочейки олигарсите като „пристрастени към държавните пари”. Г-н Плевнелиев обаче удобно забравя, че основата на нарушението на Третия либерализационен пакет беше поставена от Бойко Борисов – това дори „Комерсант” го отчете и посочи преди две години. А "Газпроект Юг", който спечели конкурса за строеж на българска земя, се създаде с усилията на много познати фирми - такива, които печелеха здраво обществени поръчки и при ГЕРБ. Като “Главболгарстрой” (ГБС), “Трейс груп холдинг”, “ПСТ Холдинг” и “Хидрострой”. Конкретен пример - ГБС-Инфраструктурно сторителство взе участъка от 37 километра на АМ "Струма" между Дупница и Благоевград за 360 млн. лева. Сделката беше подписана от кабинета Борисов малко преди да падне. "Невероятно, фантастично, отново имаме рекорд". Тези думи обичаше да казва президентът Росен Плевнелиев по време на търговете за магистрали, докато беше министър на регионалното развитие. ГБС е и част от "Газпроект Юг" - различни управления, познати едни и същи муцуни при най-големите пари.

България е член на ЕС, но ЕС все още не е федерация и българските политици не бива да го забравят и за секунда. Защото както сега има оръжейно ембарго срещу Русия, така Франция ще направи доставка на два бойни кораба клас „Мистрал” за милиарди на Москва. И когато географски сме в удобна позиция, редно е да си поискаме нашето. Но вместо това такива като Борисов, като Станишев, като Доган чрез Пеевски вече са разпределили порциите и само геополитическата обстановка заради кризата с Украйна сега ги бави. За държавата така и не остава. И вместо да се мисли как да вземем максимално от ситуацията, да се действа в тази посока, единственото, което се прави, е да заемаме готова за отдаване позиция – с вдигнати крака, според развитието на събитията в Украйна. Защото рано или късно Русия и САЩ ще се разберат и там, а тогава ние веднага ще се хвърлим към победителя и ще се зарежем за пореден път интересите си. Интересите на държавата - иначе тези, частните, ще са си удовлетворени. А по форумите троленето на "комунисти - антикомунисти" ще си тече с пълна сила и в паралелната вселена живуркането ще продължава.

12 без 5 - безнаказаността на българските управници

12 без 5 – това словосъчетание вече ми стана любимо. Щом го видя и знам, че кабинетът Орешарски е извършил нещо непрозрачно, нещо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com