Икономически комп(л)от

32149
Икономически комп(л)от
Снимка: БГНЕС

Правителството на Пламен Орешарски винаги е удивлявало с невероятната наглост и безочие, когато се говори по важни, но сложни теми – например икономика. В това отношение дори вечно заекващият министър Драгомир Стойнев, който се объркваше при първи по-точен и неудобен въпрос, започна напоследък да се ошлайфа.

Вчера, в студиото на БНТ, министър Стойнев набързо обясни колко розово е бъдещето на икономиката и енергетиката ни. Нека обаче да погледнем дали наистина е така.

БСП вади танковете

Миналата седмица социолозите пак се изцепиха. Те я карат един по един. Този път не са Кънчо и Райчев - те си чакат реда на опашката, а ...

Първа теза – икономиката върви напред, защото имаме растеж от 0,8% и увеличение на промишленото производство от 4,1%. Супер, браво. Дали обаче това показва раздвижване? Нека видим един друг, доста интересен показател – инфлацията. Инфлацията е един от основните индикатори на движение в икономиката – тя подсказва, че има търсене на продукти т.е. глад за икономика. Обратното - дефлацията е предвестник на стагнация, на криза - вижте само какво беше положението в Япония през 90-те години на миналия век и как Страната на изгряващото слънце десет години страдаше по този показател.

Какво показват официалните данни на НСИ за България – дефлация от 0,2% за ноември спрямо декември, дефлация от 1,9% за първите единадесет месеца на годината. С други думи – потреблението се свива ли свива, чудно защо ли? Дали защото хората нямат пари? А защо така се получава – нали икономиката растяла, цъфтяла, та направо и плодове родила, министър Стойнев?

Все повече световноизвестни икономисти смятат, че вече не БВП е определящ за процъфтяването на една държава, а жизненият стандарт или покупателната ни стойност. Какво означава това - най-простичко казано колко продукта можем да си купим с 340 лева, т.е. релевантната минимална заплата и колко продукта може да си купи примерно един грък с неговата минимална заплата. Или един чех, един словак, един хърватин, за някои други по-напреднали държави няма да говорим. Е колко, министър Стойнев? Хък-мък, хмхм, ъхъхъхъ ли чувам? Да, на мен, а и на доооста българи не им пука колко ток изнасяме, кой какво изнася и как това ни вдига промишленото производство - пука ни, че с една минимална работна заплата и един свестен хладилник не можем да си купим, камо ли да го понапълним. Но за Вас това е нормално - ситият човек току виж поискал да стане по-образован, по-информиран - и тогава къде ще се денат такива като Вас?

Втора теза – Орешарски, Станишев и Местан щом са доволни от мен, значи си върша перфектно работата. На това твърдение може да се отговори само по един начин – тези тримата, които така и не обясниха защо Делян Пеевски стана шеф на ДАНС ли? Съжалявам, но доверието в качествата на тези хора умря отдавна. Щом те Ви вярват на Вас, г-н министър, значи аз имам всички основания да се съмнявам какви ги вършите.

Защо емигрирам

Това е историята на Яна Добрева. Тя е журналист по образование и драматург по призвание. Написала е 8 пиеси досега, поставяни в театри ...

Трета теза – свалихме цената на тока с 5%, значи изпълнихме това, което искаха хората през февруари. Какво точно свалиха сегашните управляващи можете да прочетете най-добре ЕТО ТУК. А това, което „свалиха”, е точно двигателят на икономиката в лицето на малкия и среден бизнес – но е по-лесно да се защитават определени лобита като тези на „Мариците” (колко души от това семейство минаха на държавни постове, откакто министър Стойнев е министър?), отколкото да се направят необходимите реформи в дългосрочен аспект.

Четвърта теза – Европейската комисия пое преговорите по „Южен поток”, за да защитава европейския интерес. Аууу, сериозно? България дали не е част от Европейския съюз, министър Стойнев? Щом ЕК е поела преговорите, значи защитава и нашия интерес. Обаче има разминаване – вие с Орешарски почвате строеж на газопровод дори без официален договор, а само на базата на споразумение от 2008 година (споразумение и договор са две много, ама много различни неща), ЕК обаче Ви обясни, че споразумението не е в интерес на ЕС. България е част от ЕС – значи и в неин интерес не е. Затова и сега Брюксел ще предоговаря.

Относно диверсификацията – когато газопровод А идва от Русия през Украйна та до нас, а газопровод Б идва от Русия директно до нас. Е това не е диверсификация – източникът е един и същ, а диверсифицирам предполага повече източници, не повече маршрути от един източник. Не е и конкурс, въпреки вашите думи, г-н Стойнев, когато с една компания ще се говори девет месеца, за да се почне изграждане на нов атомен реактор – това са си просто преговори, защото за конкурс трябват поне двама кандидати. Въпросът, че Westinghouse е направила оценка за необходимост от нов реактор на АЕЦ "Козлодуй", а сега ще ни го продава пък е толкова скандален, колкото и почти всички назначения на това правителство.

Пета теза – Плевнелиев докарал негативната перспектива за българския кредитен рейтинг, защото много говорел. Браво, Стойнев, поне тоя път взе та каза име - не като колегата Йовчев, който ги знае кои са, но мълчи като комунист на разпит. Интересно ако от шест месеца едни други хора всеки ден не говореха така, профилактично, по улиците, отвреме-навреме с домати, яйца и факли даже, освен Пеевски кого друг щяхте вие да ни докарате?

Факлите на свободната мисъл

Шест месеца на протест - България отново показа, че е уникална. Уникалността ни обаче се състои в нещо много неприятно - обществото ни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com