X
 
 
 

Роми и герои или бяло, червено, зелено

21853 22
photo of Роми и герои или бяло, червено, зелено

Още по темата

За първи път от много време насам, режещият ленти и прокарващ магистрали бе изместен от водещите заглавия от трима роми в неприлични пози с портрети на велики българи. На 20 октомври т.г. мрежата в България бе взривена от снимките на младежите, които държаха в ръцете си портретите на Васил Левски, цар Симеон Велики и княз Борис I, съвсем не с чувство на уважение, обаче.

Близо месец по-рано, по време на посещението си в Ловеч премиерът ни просто каза: “Бяло, червено, зелено е трикольорът на България, нали?”. Но това почти никой не го отрази. Дали, защото е Той или просто сме свикнали и примирили с бисерите му. Може пък в негова чест да сменим и подредбата на цветовете в националния ни флаг…

Вълната на недоволство от снимката с портретите обаче заля България и в нея се гмурнаха всички. Какво по-лесно от това да се включим във възмущението, особено когато извършителите са с по-тъмен цвят на кожата.  Хиляди статуси в социалните мрежи, призиви за отмъщение, разправа, разплата. Младежите са дамгосани, оплюти, порицани и отритнати за пореден път (след стотиците предишни, поради факта, че са роми).

Хулиганите са санкционирани мигновено - ще учат сами вкъщи. Освен това са консултирани и от психолози. Наказанието им за самостоятелна форма на обучение  е  просто още едно разграничаване, отделяне на плявата, поставяне в изолация. Може само да гадаем как ще учат у дома.

Може би щеше да е по-градивно да ги наемат за „поправителен“ труд в историческия музей или не им добавят допълнителни часове по история и още много начини, които сигурно някои по-умни глави може да измислят.  Но не -  по-лесно е да се сочи с пръст, да се осмее, да се накаже.

А хилядите българи, които не знаят датата на раждане и смъртта на Апостола и представа си нямат какво точно е направил, освен че го свързват с футболния отбор: „Защо са кръстили Левски на отбора?“, защото и това го има.

Кой ще накаже тези, които провалиха образователната система, която успява да налее все по-малко ценна информация в детските главици, да не говорим за изграждане на  качества като уважение към училището и националните ни герои? Системата, която вече ще позволява  да се преминава в по-горен клас, независимо от слабите оценки.

Народът сам се поруга, когато избра един „герой“, на когото му бяха достатъчни само внушителен външен вид и неправилен, да не кажа просташки, изказ. И той няма да бъде наказан, нито консултиран от психолог  за това, че разбърка цветовете на трикольора на същата тази държава, която управлява. Смее ли някой?

Поругаването се случва и всяка година на матурите и кандидат-студентските изпити, но ние просто се смеем над „бисерите“. После тези хора биват приемани в университета, завършват и управляват.  А може да управляват и без дипломи, защото и такива случаи си имаме!

Но наказания за тях няма да има. Тях възмущението няма да ги засегне, те няма да бъдат санкционирани. Те ще санкционират нас, децата и внуците ни, нищо че са невежи. Достатъчно е да са напористи, да вдигат шум и да хвърлят пържоли на едно куче, открило мъртво българско дете. Защото днес това се цени.

Редактор:

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Ева Илуз: Храбри сме, когато показваме чувствата си!

Ева Илуз е културолог, изучаващ темите, свързани с историята...