Синдромът на Радан!

10008
Синдромът на Радан!

След Радан, който даде, така да се каже, тон за песен, и всички останали в Реформаторския блок - поединично или групово, по партии - започнаха да полудяват. Поредната, и последната засега масова реформаторска лудост обхвана Блока във вторник, когато по примера на бившия си говорител и председател на Демократи за силна България (ДСБ) приеха шизофреничното решение четири от партиите в Блока да останат в управлението, а петата - именно ДСБ, да излезе в опозиция и да бъде опонент на правителството и на парламентарното мнозинство! Да се чудиш и маеш - хем коалиционни партньори с ДСБ в Реформаторския блок, хем опоненти с ДСБ в законодателната и изпълнителната власт! Ето това реформаторско изобретение ако някой може да обясни, шапка ще му свалим! Сътворихме политически оксиморон, който след време ще се изучава и с най-малките си подробности в най-престижните политически учебни заведения на Европа и Америка! Измишльоти го Радан Кънев, приложи го като цяло Реформаторският блок, и така най-после се роди първият съществен принос на малка България в световната политическа теория и практика! Повече от сигурно е, че похватът ще влезе в учебниците по политология като "Синдромът на Радан"!

От своя страна, на въпросното заседание на Блока във вторник лидерите Кунева, Ненчев, Лукарски и Исмаилов привнесоха, така да се каже, свой полъх в тази българска политическа идиотия. Оправдавайки решението си - хем да продължат да се обичат с Радан Кънев и ДСБ, хем да се разведат с тях от изпълнителната и законодателната власт, преиграха окончателно спрямо големия си коалиционен партньор в управлението ГЕРБ и Борисов. В нарочна декларация те ги задължиха, първо - да актуализират споразумението за съвместното им участие във властта, и второ - поставяйки им конкретни шестмесечни реформаторски задачи, ГЕРБ и Борисов регулярно, на всеки шест месеца... да им се отчитат! Какво и как са го изпълнили! Те ти булка Спасовден! Направиха се на началниците в коалицията!

РБ няма да гласува единно при третото гледане на Конституцията

Групата на Реформаторския блок (РБ) няма единно решение за третото гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцият...

Защо поставеното от "остатъчните" Реформатори условие е безумно, всеки може сам да си отговори. Но все пак ето:

Реформаторската лудост може да бъде разгледана в две направления. Първото е по линия на изпълнителната власт. Как си я представят "най-умните, най-интелигентните и най-емоционалните" - квалификацията е направена лично и публично от засегнатия коалиционен партньор Борисов - на всеки шест месеца премиерът на републиката да се отчита - каквато е формулировката във въпросната декларация - при това пак публично, съответно на министъра си на икономиката Лукарски, който представлява СДС, като негов председател; на министъра си на отбраната Ненчев, който представлява БЗНС, като негов председател; на вицепремиера си Кунева, като председател на "България на гражданите"; и на Корман Исмаилов, като лидер на дублиращата турска партия!

Втората линия на "отчетност" е още по-кретенска. Как така лидерът на партията, която е "внесла", така да се каже, най-много проценти в коалицията, партия ГЕРБ - с 34% на последните парламентарни избори, ще се отчита, при това на всеки шест месеца, на джуджетата в коалицията, които общо имат цифром и словом 8,88% принос управлението - както и да ги смятат, петте партии в Блока имат по... процент и малко всяка! То бива, бива самовлюбеност и арогантност, но чак пък толкова вече си е срамота! Библейската притча за Давид и Голиат може и да е вярна, но пък да се повтори след повече от 3000 години на политическата сцена, при това в точно в България, е някак свръхбиблейско и много фриволно.

Нещата са ясни, господа офицери Реформатори. Ясни, та чак прозрачни! Единият от вас се побърка публично и шумно, останалите четирима - не по-малко луди - се опитват да докажат, че може и да е невероятно, но дървено желязо в природата все пак има! Среща се, например, в българската политика! А всъщност Борисов трябва да вземе тоягата - без значение дали е дървена или желязна - и да почне наред! Коалиция ли - я марш! При това на едни предсрочни избори нищо чудно 34-те процента от миналата година да скочат, защо не и до 40!

Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция

Реформаторският блок остава в управлението. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента, където дойде след като на...

Иначе нищо лично! На всеки - чукаме на дърво! - може да му се случи да превърти! Човешко е!

Автор: Валентин Стоев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com