Синодът проговори с (не)човешки глас

7335
Синодът проговори с (не)човешки глас

Българският абсурд за 2010-та година, от гледна точка на тенденцията, обратна на европейската и световната, беше прегласуването на вече гласувания веднъж закон за забрана на тютюнопушеното с цел да се угоди на кръчмарското лоби.

За 2011 година същото може да се каже за реакцията на ядреното лоби в България. Светът се ужаси от катастрофата във Фукушима, но в България пропагандата в полза на „мирния атом” рязко се засили, сякаш е станало нещо прекрасно, окуражаващо човешкия авантюризъм и лакомия в овладяването на атомния бяс.

Вече си мислех, че годината ще приключи с този „рекорд” по абсурдизъм, но за пореден път бях опроверган от реалността у нас. В момент, когато по силата на някаква елементарна логика можеше да се очаква най-после Българската православна църква да намери сили да се разграничи поне от недостойните прояви на светски материализъм от страна на видни архиерей, Светият синод избра да заклейми…науката.

“Синодът е крайно резервиран спрямо всяка противоречаща на Божията воля човешка намеса в основополагащите екзистенциални аспекти на човешкия живот”, се казва в становището на БПЦ във връзка с методите на асистирана репродукция и заместващото майчинство.

“Методите на асистираната репродукция и заместващото майчинство са израз на безразсъдно противопоставяне и усъмняване в Божията премъдрост, блага воля и спасяваща любов към нас, човеците. С тяхното прилагане донорите на човешки биологичен материал, лекарите и най-вече бездетните съпрузи показват, че не са познали или че са изгубили християнската надежда, което представлява тежка форма на безбожие, униние или богохулство”, заявяват от Светия синод.

Както виждате, заклеймени са не само науката и лекарите, но и бездетните съпрузи „най-вече”, които правят възможното да населят тази земя с миряни, за да има кой да слуша анатемите на синодалните ни старци.

Къде го чукаш, къде се пука, казва народът. Само че кой ти слуша някакъв си народ – зад стъклата на луксозните автомобили и сред заслепението от златото и диамантите по парвенюшките им часовници явно няма чуваемост.

В епиграмата на Радой Ралин се казваше:

"Качете се на тротоарите-
Минават чайките на другарите!"

Днес за покойния морал на архиереите може да се добави:

"Пазете тишина за висшия клир-
почива моралът му по време на пир!"

ИВО ИНДЖЕВ
http://ivo.bg/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com