Светлината в мрака е провокация за мракобесниците

13882
Светлината в мрака е провокация за мракобесниците

Енергичните лъжи за енергетиката са евъргрийна, направо Евереста на комунистическата пропаганда и нейната постокомунистическа посестрима в днешна България, трайно облъчена от сенилните сентенции на ленинизма за комунизма като производна на съветската власт „плюс електрификация”.

И ако някой се съмнява (все още) в провала на тази парадигма, ето една коледна новинка от острова на истинския комунизъм, довършен като такъв с азиатска последователност след рухването му в Европа по начин, който е заплашва да довърши половината корейски народ:

„Властите в Пхенян определиха коледните светлини, поставени от южнокорейска църковна група край границата, като “неприемлива провокация”. Гигантската стоманена кула във формата на дърво, украсена с хиляди блестящи крушки, бе поставена на контролиран от армията хълм, намиращ се западно от Сеул.

Светлините, които се виждат от километри дори в бедния Север, който страда от хроничен недостиг на електричество, ще останат включени до началото на януари. Властите в КНДР обаче са недоволни от инсталацията. Тя е “дегизирано предизвикателство към нас и е неприемлива провокация”, обяви официалната Корейска централна новинарска агенция (КЦНА). Тя предупреди още, че евентуална “психологическа война” по границата би разпалила война на полуострова.” (Медиапул)

Тук е мястото да си спомним с коледна примиреност „провокациите” на пустия Запад спрямо комунизма през всичките години, когато зяпахме завистливо оскъдно проникващата светлина за чудесата на загниващия капитализъм. Тези „провокации” провокираха сгромолясването на т.н. социалистическа икономика и противно на доста широко разпространените заблуди, провалът се отнася в най-голяма степен именно до енергетиката.

Ако не беше така, щяха ли да лъжат толкова много и нагло говорителите на видоизменените лозунги от времето на комунизма, когато имахме режим на тока (както в Северна Корея днес). Ето списък от десет безбожни лъжи, с които говорителите на далаверата се опитват да облъчат за пореден път „простолюдието”, разконспирирани в сайта Stopbelene.Eu:

Първа. „Гласува се за развитие на ядрената енергетика”. Истината е: гласува се за строителство на „нова ядрена централа”! Ядрена енергетика можем да развиваме като удължим живота на АЕЦ “Козлодуй” и я разширим с най-модерни реактори.

Втора. „Строи се втора ядрена централа”. Истината е: не се строи! Цяло десетилетие АЕЦ „Белене” е средство да се източват парите на българския данъкоплатец с откровени кражби, незаконни поръчки и подозрително високи комисионни.

Трета. „Гласуваме за нова централа”. Избирателите ще гласуват за стара централа, защото реакторите са модел от 1993 г. от поколение 2+. Сега се строят нови ядрени централи от поколение 3+ , а след 6 години ще има 4-то поколение.

Четвърта. „Цената на електроенергията ще бъде ниска”. Разчетите на HSBC показват, че продажната цена на тока на АЕЦ “Белене” трябва да бъде три пъти по-висока от сегашната на АЕЦ „Козлодуй”, за да се откупи инвестицията за 18 години.

Пета. „Има външно търсене на електроенергия в региона”. Истината е: на тази цена няма! Защото международната цена на произвежданата електроенергия в региона и сега е по-ниска от цената на електроенергията, продавана от АЕЦ „Козлодуй”.

Шеста. „Има стратегически инвеститор за нова ядрена централа”. Такъв няма, защото няма крайна стойност на инвестицията, защото няма финансиране и кредит. Държавата и българската енергетика нямат възможности да финансират или гарантират кредит.

Седма. „Инвестицията е 3 милиарда и 997 милиона евро”. Най-ниската оценка на инвестицията е на консултанта HSBC и е 10 милиарда и 353 милиона евро. При досегашните цени на тока на АЕЦ „Козлодуй“ срокът на откупуването й ще е 107 години.

Осма. „България има нарастваща нужда от електроенергия”. Истината е, че за 10 години номиналният БВП на страната се увеличи 2,3 пъти, а нетното вътрешно потреблението на ток – с 8,4 на сто. Като продължи да повишава енергийната си ефективност, българската икономика може да произведе 2 пъти по-голям от сегашния БВП с днешното потребление на електроенергия. Едва тогава ще достигне средната енергийна консумация в ЕС.

Девета. „Строителството на втора ядрена централа ще създаде много нови работни места и ще се повиши благосъстоянието”. Напротив, изграждането й ще ликвидира част от останалите енергийни мощности в страната, особено големите ТЕЦ на български въглища, които ще се окажат излишни.

Десета. „Отработеното ядрено гориво ще се връща в Русия”. Законодателството на ЕС задължава всяка страна-членка да погребва отработеното гориво на своя територия. България ще бъде единствената страна в света, която ще създава радиоактивни отпадъци, за да продава навън чиста електроенергия.

Тази „китка” от буренясали лъжи и опровергаването им е отправна точка за започващата от утре, 27 декември, едномесечна обществена дискусия във връзка с ядрения референдум, предизвикан от БСП и прегърнат от ГЕРБ.

В този спор ще проличи кой, подобно на режима в Пхенян, се бои от светлината в мрака.

Китайците завземат Пирея

Китайците могат да помогнат на рухналата гръцка икономика - в това са убедени все повече гърци. При пристигането на първите китайски ф...

Иво Инджев

ivo.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com