Сърбите са гневни. И искат промяна

7900
Сърбите са гневни. И искат промяна
Снимка: Pixabay

Хиляди бели лилии, както и много плюшени играчки и снимки са поставени пред училището в центъра на Белград, в което преди седмица 13-годишно момче уби осем свои съученици и един охранител. Хората продължават да идват на мястото, оставят цветя, палят свещи. 16-годишният Михайло казва пред АРД: "Имах нужда да дойда тук. Това са били 13-годишни деца. Наистина е ужасно."

Много сърби все още не могат да осъзнаят какво се случи в страната им миналата седмица. Само два дни след стрелбата в училището 21-годишен мъж изби осем души в няколко села по неизвестни досега подбуди. Двата изблика на насилие в рамките на толкова кратко време наистина изумяват.

Според президента на страната Александър Вучич проблемът е в големия брой оръжия - както легални, така и нелегални. Затова той обяви, че възнамерява "почти изцяло да разоръжи Сърбия".

Разоръжаването е невъзможно?

По данни на властите в Сърбия има 760 хиляди оръжия. Това прави страната първенец на глава от населението в Европа. Предполага се, че неофициално сърбите държат още между 300 000 и 1,5 милиона оръжия. За тях в момента важи амнистия - в срок от месец гражданите могат да ги предадат, без да бъдат санкционирани.

Освен това притежателите на разрешително за оръжие, които в момента са около 400 хиляди, ще бъдат подложени на строг контрол. Техният брой трябва да бъде редуциран до между 30 000 и 40 000. Тази цел е абсолютно нереалистична, казва пред АРД Боян Елек от Белградския център за политика на сигурност. "В последните 20 години Сърбия напразно се опитваше да намали броя на оръжията, затова бих казал, че е невъзможно", смята Елек.

Много сърби изпитват нерационална привързаност към оръжието си. 40-годишният Александър от Белград е един от тях. Той е наследил от баща си пистолет, който изобщо не е регистриран. Затова мъжът настоява да остане анонимен. Александър не смята да го предава. "Не, просто не искам. На първо място заради сигурността, на второ - защото подаръкът е спомен от баща ми", казва той пред АРД.

"Системата не работи"

Александър споделя пред АРД, че според него не оръжията са проблемът, а агресивната атмосфера в Сърбия, както и денонощното насилие, което се показва по телевизията. Много сърби споделят същото мнение. Десетки хиляди излязоха да демонстрират по улиците на Белград и други сръбски градове под мотото "Сърбия срещу насилието". Хората настояват за забрана на близките до правителството булевардни вестници, както и за освобождаването на членовете на държавния медиен регулатор. Той бездейства срещу повсеместното насилие в медиите - звездите на редица реалити програми например са осъдени престъпници.

Пред ДВ една от участниците в демонстрациите - 33-годишната продавачка Ана Павич, която протестира заедно с двете си деца, казва: "Хората в Сърбия по принцип не са особено доволни. Системата не работи, когато се случи нещо подобно." Коя от системите не работи? "Всички. Правосъдие, съчувствие, всичко. Най-после трябва да променим нещо", казва жената.

Вучич нападна опозицията

Мирният протест в понеделник бе организиран от няколко опозиционни партии и се превърна в истинско предизвикателство за консервативната Сръбска прогресивна партия на президента Вучич. Той управлява страната с железен юмрук вече 11 години - ту като премиер, ту като президент. При това държи изкъсо повечето медии, а във външнополитически план лавира между ЕС и Русия.

От първото масово убийство досега президентът вече четири пъти се обърна към народа, като не пропусна да нападне критиците си. Опозицията била "злоупотребила брутално с чувствата на хората", смята той. Вучич каза още: "Няма да бягам от тези страхливци - ако е необходимо, ще се проведат предсрочни избори на всички нива."

"Хората, които не приемат неговата политика, не могат да бъдат накарани да млъкнат", казва пред ДВ зеленият депутат Джордже Павичевич. "Хората са убедени, че някой трябва да поеме отговорността." До момента оставка е подал само министърът на образованието, но демонстрантите настояват още знакови лица да се оттеглят.

Естествено, че правителството не е пряко отговорно за масовите убийства, отбелязва политологът Душан Миленкович. "Но хората се страхуват и разбираемо търсят виновни." В системи, в които правителството контролира цялото общество, е логично именно на управляващите да се гледа като на основни виновници, посочва Миленкович.

Какъв може да е ефектът от разоръжаването?

Атмосферата на насилие присъства и в сръбската политика, посочва пред АРД анализаторът Боян Елек. В сръбския парламент "постоянно се посочват врагове на държавата, които биват обиждани и обвинявани". Упражнява се насилие върху неправителствения сектор. Всеки, който е критично настроен към управляващите, бива представян за враг - в това число и свободните медии. "В Сърбия има всички видове насилие: политическо, медийно, физическо, вербално, дигитално", казва експертът.

Според Елек обявеното разоръжаване е плацебо мярка, чрез която президентът иска да създаде усещането, че държи нещата под контрол. Всъщност би било по-добре парите за тази кампания да се инвестират в образованието и в социалните услуги - все разходи, които през последните години бяха съкратени в полза на армията и полицията.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГЛЕДНА ТОЧКА:

Къде плащат 18 000 евро за два месеца спане и лежане

Може ли престъпник да участва в управлението на държавата?

Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Турция: С вълшебната дума "Ол инклузив" срещу инфлацията

"Ида и аз подир нея"

30 години от геноцида в Руанда: кой пося семето на омразата?

В Полша: "Не вярвам руснаците да спрат само до Киев"

Променя ли войната трайно отношенията между САЩ и Израел?

"Бухалката" на ДАНС и въпросът с часовника на Живко Коцев

Мини атомни централи: Какво представляват те и защо Румъния има амбициозни планове за тях

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com