Такъв премиер, в историята ще влезе

11342
Такъв премиер, в историята ще влезе

В началото на седмицата от Министерство на образованието демонстрираха нагледно колко е лошо човек да работи в горещините.

Изглежда, че хората, които работят в просветното министерство сериозно са слънчасали щом излязоха с предложение пред медиите сегашният министър-председател да влезе в новите учебници по история. Да, точно така. Не някой друг, а самият Бойко Борисов.

Най-голямата медийна звезда на България, човекът, който е начело на всяка класация и сутрин, обед и вечер присъства в домовете на хората чрез крилати фрази и неочаквани решения. Та, същият този човек ще се радва на отделна тема в учебника по история за 11.клас. И то в учебника на издателство „Просвета”, лидерът сред ученическите издателства, който зарежда над 60% от българските училища.

Така настоящият ни премиер може да е спокоен, че солиден брой ученици ще научат за неговите „недостижими” подвизи и за „безкомпромисното” му управление. И все пак, колкото и средностатистическият българин все още да изпитва някаква слаба симпатия към уважаемия ни министър-председател, тази постъпка вече сериозно лъха на нарцисизъм и себелюбие. Все пак има си твърдо правило, че дадена личност или събитие не може да влезе в учебник по история, докато не мине период най-малкото от 5 години.

Само тогава върху събитията и въпросната личност ще се получи безпристрастна и обективна оценка. За какво обаче са създадени правилата освен, за да се нарушават? Това правило е някаква „незначителна подробност”, което в никакъв случай не трябва да възпрепятства появата на „великия” ни премиер в учебниците по история. Като се замисли обаче човек, това предложение от страна на Министерство на образованието е много прозорливо.

Ако „великите дела” на премиера се изучават още тази година от учениците в 11.клас, то те ще бъдат напълно подготвени за кого да гласуват догодина. Така де, даже и да имат някакви колебания, те ще бъдат моментално разрушени, когато прочетат черно на бяло в учебника по история за всестранно развитата личност Бойко Борисов. В крайна сметка човекът развива инфраструктурата (авторите на учебника категорично заявиха, че няма да използват думата магистрала), бори се с престъпността (все още има колебания дали да се включат наименованията на някои полицейски акции) и почти ежеседмично получава „похвали” от Брюксел.

Какво повече да иска човек от един премиер? Пък и след като стана ясно, че в новите учебници по история ще има отделна тема за Тодор Живков и тоталитарния период, съвсем естествено е следващият урок да бъде за неговия верен охранител и наследник – Бойко Борисов. Но за да не се обвинят авторите на учебника в подмазвачество и блюдолизничество, те са решили освен името на премиера, да кажат и няколко думи за сегашния президент и за еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Даже, ей така, от кумова срама, ще споменат и за двойния мандат на Георги Първанов. Така де, в противен случай поклонничеството пред личността на Бойко Борисов ще изглежда някак фалшиво и неискрено. А авторите на учебника в никакъв случай не искат да създадат грешно впечатление у премиера и читателите. И все пак в това предложение и медийния шум, който предизвика, се крие нещо много обезпокоително.

Историята е дисциплина, която трябва безпристрастно, аналитично и достоверно да запознава учениците с конкретни факти, събития и личности. Затова ми е много интересно да разбера дали, когато се изучава темата за Бойко Борисов, ще се представи по-различна гледна точка на неговото управление?

Дали в темата за сегашния ни премиер, ще се споменава съмнителният проектозакон за горите, още по-неясният закон ACTA, няколкото големи протеста, които се осъществиха по време на неговия мандат, както и „култовите” размисли на премиера върху сериозни теми? Подозирам, че през главите на авторите дори няма да минат подобни „осквернителни мисли”. Текстовете за Бойко Борисов ще бъдат кой от друг по-хвалебствени, така че да отговарят на неговата всестранно развита личност. Дори може да се включат няколко снимки, на които премиерът срязва ленти, открива магистрали, контролира строежите на метрото, среща се със световни лидери и... играе футбол. Лошото в случая е, че историята за пореден път ще бъде манипулирана, изкривена и ще послужи като инструмент на властта.

Преди известно време популярна българска журналистка заяви колко е важно съвременните ученици да се запознават компетентно с историята. И наистина, независимо дали даден период е бил благоприятен или не за българската държава, той трябва да се изучава.

Днешните ученици трябва по интригуващ и професионален начин да се запознават с историческите събития и водещите личности. Тъй като историята винги е била водещ предмет, който помага са създаването на мироглед. Въпросът обаче е, че историята също така е дисциплина, която се изгражда и оформя от дистанцията на времето. Не може да се даде реална и обективна оценка за дадена личност или управление, докато не мине определен период от време.

Затова и поредният предизборен ход на щаба на Бойко Борисов изглежда меко казано глупав и безумен. Сега обаче е време да разберем дали премиерът си е взел поука от предишни случаи и най-накрая ще осъзнае, че не е медийна звезда, а министър-председател. И като човек, който заема толкова сериозна длъжност в държавата, трябва да се държи на висота и да не допуска открито подмазвачество по отношение на своята личност и институцията, която представлява.

Така че сега е изключително подходящ момент да видим кое ще надделее – прозорливостта или нарцисизмът. Само времето ще покаже. А на българския гражданин не му остава нищо друго освен да чака поредния епизод от сагата за Бойко Борисов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com