200 млн. по света са безработни

4582
200 млн. по света са безработни

През идните 10 години трябва да бъдат създадени 600 милиона работни места, за да се гарантира устойчив икономически растеж и да се запази социалното единство, се посочва в доклад на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от световните агенции и АСН.

Според данни на МОТ в момента броят на безработните е 200 милиона души. В същото време близо 900 милиона души, преди всичко в развиващите се страни, макар да имат работа, печелят по-малко от 2 долара на ден, което ги поставя под прага на бедността.


"Въпреки напрегнатите усилия на правителствата кризата с работните места не отслабва и всеки трети в света или близо 1,1 милиард души е без работа или живее под прага на бедност", със съжаление заяви генералният директор на МОТ Хуан Сомавия, цитиран от АФП.

Необходимо е създаването на работни места в реалната икономика да стане главен приоритет, допълни Сомавия. МОТ прогнозира, че през 2012 броят на безработните в света ще нарасне с три милиона души. Ако темпът на растеж на световната икономика обаче е под 2 процента, то безработните могат да се увеличат с 4 милиона. И тъкмо обратното, ако страните от еврозоната успеят бързо да намерят изход от дълговата криза, то безработните могат да намалеят с 1 милион.

В доклада на МОТ се подчертава, че броят на младите хора, които не могат да си намерят работа, през 2011 година е бил 74,8 милиона души. Това все пак е спад в сравнение със 77,6 милиона души година по-рано, но все още е с 4 милиона над докризисното равнище на този показател.

Сред тази група от население (15 - 24 години) равнището на безработицата продължава да е три пъти по-висока - 12,7 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com