20,9 млн. души в света са жертви на принудителен труд

7750
20,9 млн. души в света са жертви на принудителен труд

Близо 20,9 милиона души, от които близо една четвърт под 18 години, са жертва на принудителен труд в света, заемайки постове, които са им наложени по принуда или чрез измама, съобщи Международната организация на труда (МОТ) в публикувано днес изследване, предаде БГНЕС.

"Това означава, че 3 на всеки 1000 души в света днес е в положение на принудителен труд", посочиха експертите на МОТ. Близо 5,5 милиона души (26%) са под 18-годишна възраст, а 11,4 милиона (55%) са жени, сочи докладът.

От общо 20,9-те милиона души, извършващи принудителен труд, 18,7 милиона или 90% са наети в частния сектор. От тях 4,5 милиона души са жертва и на сексуална експлоатация. МОТ уточнява, че сред хората, работещи в частния сектор, 14,2 милиона души са заети в икономически дейности като земеделието, строителството, домашните грижи или промишленото производство.

От 20,9-те милиона души близо 10% са засегнати от форми на принудителен труд, наложен от държавата, например в затвора при условия, нарушаващи нормите на МОТ, или извършващи дейности, наложени от националната армия или от въоръжени бунтовнически сили.

Най-висок е процентът на жертвите на принудителен труд в района, обхващащ Централна, Югоизточна Европа и Общността на независимите държави (ОНД), както и в Африка със съответно 4,2 и 4 работника, извършващи принудителен труд, на 1000 души население.

Той е най-нисък в развитите икономики и в ЕС - от порядъка на 1,5 на 1000 души. "Сравнително високият процент в района на Централна и Югоизточна Европа и ОНД може да се обясни с факта, че населението му е много по-малобройно от това в Азия", уточняват експертите на базираната в Женева организация. Те обаче изразяват съжаление, че информациите за трафик на работна ръка с цел икономическа и сексуална експлоатация и за принудителен труд, наложен от държавата, са многобройни в този регион.

В абсолютни цифри в района на Азия-Тихоокеания е регистриран най-голям брой в света на хора, извършващи принудителен труд, 11,7 милиона души (56%), следван от Африка с 3,7 милиона (18%), Латинска Америка с 1,8 милиона (9%). В развитите икономики и ЕС са отчетени 1,5 милиона души, извършващи принудителен труд, а в страните от Централна и Югоизточна Европа те са 1,6 милиона души (7%). Според МОТ около 600 000 души (3%) за жертвите на принудителен труд в Близкия Изток.

Редактор: Яна Баярова

По-бедни сме от китайски селяни

Стандартът на живот в България е достигнал рекордно ниски нива не са за европейския съюз. Печалната статистика ни захвърля на дъното и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com