2/3 от сръбската пшеница е отровна

15812
2/3 от сръбската пшеница е отровна

Над две трети от тазгодишната реколта на пшеницата в Сърбия са заразени с с афлатоксин, който е най-канцерогенното съединение, което може да се открие в храната за хора и животни, съобщи генералният директор на предприятието за контрол на качеството на храните в Сърбия, цитиран от агенция МИА и БТА.

Наличието на афлатоксин в пшеницата се дължи на плесен, развила се като последица от сушата, каза той. Подобен проблем имат и съседните страни - Унгария, Румъния и България, но в по-малка степен, тъй като техните експерти навреме забелязали явлението и взели мерки, с които щетите са намалени, добави генералният директор.

Дачич: Няма как да върнем Косово в Сърбия

Никой не трябва да се надява и да очаква да убедим косовския премиер Хашим Тачи да върне Прищина в границите на Сърбия. Това каза днес ...

Черногорската здравно-санитарна инспекция съобщи, че не е открила нередности в пшениченото брашно, внесено от Сърбия, предаде Танюг. Проверени са били 6290 кг пшеничено брашно, внесено през последните три месеца.

Съветникът в Стопанската камара на Сърбия Милан Простран изрази учудване, че информацията за наличие на афлатоксин е получена в началото на декември, а реколтата е събрана още в средата на септември. Той е почти сигурен, че не става въпрос за заразяване на две трети от реколтата.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com