70% от кредитните сайтове в ЕС са на ръба на закона

2688
70% от кредитните сайтове в ЕС са на ръба на закона

ЕС провери сайтовете, които дават потребителски кредити. Целта е била да се защитят правата на потребителите, посочиха от пресслужбата на Европейската комисия в България, предаде Новинар.

Европейските представители са проверили над 500 уебсайта в 27-те държави-членки, заедно с Норвегия и Исландия. Оказало се, че 393 (70%) от сайтовете са за допълнително разследване, тъй като били констатирани няколко основни нарушения.


Сред тях е липса на ключова информация, която е от голямо значение за вземането на решение. Освен това разходите не са представени реално и впоследствие взетият кредит ще се изплаща върху доста повече пари.

Според еврокомисаря за защита на потребителите Джон Дали, когато хората търсят кредит, понякога установяват, че този кредит всъщност струва по-скъпо, отколкото изглежда първоначално, тъй като важната информация е неясна или липсва.

По думите му потребителските кредити невинаги могат да бъдат разбрани лесно, поради което съществува законодателство на ЕС с цел да се помогне на потребителите да вземат информирани решения.

Поради тази причина е много важно бизнесът да предоставя на потребителите правилната и необходима информация. А задачата на Комисията е да си сътрудничи с националните органи по правоприлагането, за да гарантира това, заяви Дали.

През 2010 г. задълженията по потребителски кредити към финансовите институции от еврозоната се изчисляват на над 600 милиона евро.

Докладът на Европейската комисия от проверката на кредитните сайтове ще излезе до есента на 2012 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com