Албанците в Македония искат държавни пари за албански национални празници

5211
Албанците в Македония искат държавни пари за албански национални празници

Правителството финансира само вътрешни тържества и празници, но не и юбилеи на чужди държави, заяви вчера премиерът на РМакедония Никола Груевски във връзка с искането на вицепремиера на страната Муса Джафери да се отпуснат държавни пари за отбелязване на 100-годишнината от независимостта на Албания и албанското знаме, съобщава "ПлюсИнфо".

Преди седмица вицепремиерът, отговарящ за изпълнението на Рамковия договор, Муса Джафери, заяви, че правителството ще участва във финансирането на честването на 100-годишнината от независимостта на Албания, един век от националното знаме на албанците, както и 30-годишнината от убийството на братята Юсуф и Бардош Гарвала, които се застъпват за Албанска социалистическа република в рамките на бивша Югославия и за създаването на "Народното движение на Kосово", от което произлиза АОК.

Джафери, който е и председател на Борда за честване на стогодишнината на деня на знамето, заяви, че е нормално правителството да финансира някои от проявите по повод юбилея, но не уточни колко пари ще се отделят от държавния бюджет за отбелязване на независимостта на съседна Албания.

Преди дни опозиционната Демократическа партия на албанците (ДПА) предложи Денят на албанското знаме да бъде обявен за държавен празник в Македония. Предложението на ДПА вече било внесено в парламента.

Солунският митрополит: Гърция ще завземе Македония "само за 20 мин."

Не се притеснявайте, ще завоюваме БЮРМ за 20 минути с 5 самолета и 10 танка. Така реагира солунският митрополит Антимос по повод Вевча...

Съгласно закона, албанската етническа общност в Македония чества като държавен празник Деня на албанската азбука.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com