Беларус: Залостени в държавния завод

11599
Беларус: Залостени в държавния завод

Беларус се връща в Средновековието: страната се опитва по всякакъв начин да задържи работната ръка в държавните предприятия и за тази цел въвежда закони, които на практика "закрепостяват" работника.

Изпълнителният директор на Международната организация на труда Кари Тапиола подбира думите си много внимателно. "При нас все още не е постъпило оплакване срещу новия декрет на Лукашенко. Поради тази причина в момента организацията няма как да даде официално изявление по случая", казва той.

За какъв декрет става въпрос ли? Той бе оповестен през декември миналата година и на практика забранява на работещите в държавните дървопреработвателни предприятия да ги напускат. Онези, които все пак го направят, ще са длъжни да върнат всички парични надбавки, които са получили от работодателя си. А те не са никак малко. Ако не го сторят, ще бъдат принуждавани по съдебен път да ги издължат.

И пак ще има гневни мюсюлмани

Пророкът Мохамед като жълто човече с безумен поглед: френско списание пак се заиграва с взривоопасната тема. Това е скандално, но още ...

"Дисциплината трябва да е желязна"

Авторитарно управляващият президент Лукашенко оправда мерките с необходимостта от модернизиране на предприятията. Те влагали финансов ресурс в работната си ръка, който оставал за тях загубен, след като работниците ги напуснат. Имало и нужда от затягане на дисциплината, каза той преди месец по време на едно посещение в завод за дървопреработка.

Александър Ярошчук, който е представител на синдикатите, отправя остри критики към новото постановление. "Този декрет връща Беларус в Средновековието", казва той. Лукашенко обаче не се вълнува от подобни упреци.

Всъщност дървопреработвателната промишленост не е ключова за Беларус, но пък е важна за износа на страната като цяло. Горите съставляват близо 40% от територията на тази източноевропейска страна. Заплатите на работещите в бранша обаче са твърде ниски и не стигат за покриване на нуждите от първа необходимост. Страната и без друго е потънала в криза. Цените на стоките растат с бясна скорост, а националната валута се е обезценила от 2011 година насам с близо три четвърти.

Шеметната кариера на шофьора от Каракас

От обикновен шофьор на автобус до вицепрезидент - в днешно време подобно изкачване е рядкост. За Николас Мадуро обаче именно това е пъ...

Спасението - бягство в чужбина

Все повече граждани на Беларус бягат в чужбина, където успяват да си намерят по-добре платена работа. Според официалните статистики, през първото полугодие на 2012-та страната с 9,4 млн. жители е била напусната от над 6000 души. По всяка вероятност обаче емигрантите са значително повече, тъй като в официалните статистики не са обхванати онези, които преминават през отворената граница с Русия. Вследствие на всичко това в редица браншове се усеща остър недостиг на квалифицирана работна ръка.

Беларус и без друго не се ползва с добро име пред Международната организация на труда. През ноември 2012 в неин доклад се казваше, че властите в Минск възпрепятстват работата на независимите синдикални сдружения и налагат "командна икономика" в държавните предприятия. А техният дял в страната е все още близо 70 на сто.

Източник: Дойче веле

От какво бягат китайците?

Все повече богати и квалифицирани китайци напускат страната си. Китайски експерти предупреждават, че изтичането на мозъци и капитал ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com