Благоденстващ частен сектор - лекарството срещу протести

11353
Благоденстващ частен сектор - лекарството срещу протести

Високото равнище на престъпност и даже бунтовете срещу правителствата могат да бъдат победени или дори предотвратени с помощта на интелигентна икономическа политика, доказаха учени от Калифорнийския университет. Всичко зависи от бизнеса - ако държавата стимулира частните инвестиции, нивото на насилие в обществото намалява, гласи заключението на учените, пише БГНЕС.

Едва ли ще срещнете думите "гражданска война" или "въстание" в книгите, посветени на икономическия растеж, казват американските експерти. Класическият икономически модел изучава как функционират пазарите в условията на мир или поне при отсъствието на открити конфликти. Но е очевидно, че в реалността нещата невинаги стоят така. По данни на Световната банка през 2011г. 1,5 милиарда души живеят в страни с високо равнище на насилие.

Конфликтите забавят развитието на държавите по няколко начина.

Правителствата започват да харчат все повече средства за оръжие и все по-малко – за образование и медицина. Заради загубата на човешки животи намалява качеството на човешкия капитал. Отслабват най-важните социални институти, включително правото на частна собственост. Насилието може да бъде спряно само с правилна икономическа политика, смятат икономистите. Те откриват минимум три механизма за установяване на мир в страната, пише "Финмаркет".

Повишаване на цената на участие в протестите. Създавайки възможности за развитие (нови работни места, високи пенсии и социални помощи) правителствата автоматично намаляват броя на потенциалните метежници. Когато човек няма работа и надежда, че тя ще се появи, той няма нищо за губене. Но ако той има работно място, тогава смяната на правителството за него носи значителни рискове – цената за участие в протестите за подобен човек ще бъде прекалено висока.

"Механизмът на благодарността". Ако правителството проведе необходимите за обществото реформи, за благодарност гражданите няма да участват в конфликтите.

Инвестиции. Предполага се, че по-големите инвестиции днес означават, по-ниско ниво на насилие утре. Но ако държавата започне да облага инвестициите с по-високи данъци, тогава броят на конфликтите ще нарасне.

Изгубени в превода

Чрез протестите в България израсна едно ново гражданско общество: будно, живо, креативно. Но дали начинът, по който то изразява проте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com