Близкият Изток е в бойна готовност

20027

Сирийските войски в района на Голанските възвишения са приведени в пълна бойна готовност, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британски военни специалисти, които следят ситуацията в Близкия изток.

Британците разполагат и с информация за това, че в състояние на повишена готовност са въоръжените сили на Ливан и Йордания.

"Хамас" предлага йорданско-палестинска конфедерация

Палестина и Йордания могат да създадат конфедерация след формирането на самостоятелна палестинска държава, заяви лидерът на "Хамас" ...

Тревогата в Ливан идва в отговор на действията на израелски инженерни части по демаркационната линия, както наричат границата между Ливан и Израел. В района има миротворчески сили на ООН. Израелски инженерни части са преминали през нея, достигайки плътно до границата с Ливан, но без да я пресичат.

Ливански медии прибързаха да съобщят за "началото на израелски поход към Бейрут", което обаче бе опровергано от държавната информационна агенция "Ал Ватания".

Ливанските военно-въздушни сили съобщават в официално съобщение, че има интензивни полети над южните части на страната на израелски военни самолети, които са нарушили въздушното пространство на Ливан.

В Йордания бойни сили на армията са строени в близост до границата с Израел, в посока река Вазани и езерото Кинарет.

В сряда Военновъздушните сили на Израел атакуваха научноизследователски център в Дамаск. Според информацията на британските експерти са били унищожени мощности за производство на химическо и бактериологично оръжие.

Броят на сирийските бежанци надхвърли 700 000

Вече над 700 000 са сирийците, които са били принудени да напуснат своята страна заради продължаващия близо две години кървав конфлик...

Има данни и за повишена готовност на армейските подразделения на Турция, които се намират на границата със Сирия.

В същото време стана ясно, че най-близкият съюзник на Сирия, Иран, също е подготвен за "незабавна атака" по израелски цели. Както отбелязва генерал Хаджизааде, командир на иранските ракетни сили, една евентуална "атака срещу Сирия за властите в Техеран означава и атака срещу Иран". Той за пореден път заплаши официален Тел Авив, че е в състояние да нареди изстрелването на 150 000 ракети по израелски цели.

Израел засега не коментира сирийските твърдения, че израелски самолети са бомбардирали военен обект близо до Дамаск, предаде АФП.

Официални израелски представители и израелската армия не потвърждават, но и не отричат участие в предполагаемата атака. Няма коментар и за други твърдения за това, че израелски военни самолети са атакували конвой с оръжия в района на сирийско-ливанската граница.

„В Джамра, намиращ се между Дамаск и границата с Ливан, се предполага, че се съхранява химическо оръжие и е възможно колоната да се е намирала в близост до този обект, когато е бил подложен на атака. Изключено е, обаче, химическото оръжие да се е превозвало директно на товарните автомобили”, заявява сирийски дипломатически източник. Друг източник заявява, че цел на удара е бил товарен автомобил, отправил се към Ливан, натоварен с ракетни и зенитни комплекси.

В Иран вече използват гилотина за рязане на пръсти на крадци

Нов адски уред за наказания на крадци беше официално представен от властите в Иран, съобщава иранската новинарска агенция INSA. Уредът...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com