Британски училища без бюджетно финансиране, отричат Дарвин

4315
Британски училища без бюджетно финансиране, отричат Дарвин

Британското министерство на образованието ще лиши от финансиране училищата, в които креационизмът се преподава като наука, съобщи The Guardian, цитиран от БЛИЦ.
Според новото споразумение за финансиране, министърът на образованието може да остави без бюджетни средства училищата, където се отрича теорията на Чарлз Дарвин, а вместо нея се преподава теорията на креационизма, в рамките на която светът се разглежда като творение на бога.

Кампанията против креационизма в училищата се води активно от Британската хуманистична асоциация (British Humanist Association), а също и от мнозина учени, сред които са професор Ричард Докинз и телевизионния водещ сър Дейвид Аттенборо.

Мерките на британското министерството на образованието засяга само така наречените „свободни училища”, в които посещаването на занятията и избор на предмети е напълно свободно. Такива училища се финансират от бюджета, обаче не се контролират от местните власти. Те могат да бъдат организирани както от отделно лице, така и от група хора, но подлежат на акредитация от министерството на образованието.

Много креационистки групи в Англия са заявили намерения да открият собствени училища. Първите „свободни училища” са открити в Англия през 2011 година предимно от религиозни групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com