Брюксел иска да премахне и електронните цигари

27238
Брюксел иска да премахне и електронните цигари

Европейският съюз готви ново законодателство, с което ще ограничи сериозно употребата на електронни цигари. То ще е част от промените в Директивата за тютюневите изделия.

Предложението за въвеждане на такава норма тепърва ще се оформя и представя официално от Европейската комисия. Засега от ЕК са готови да предложат някои видове електронни цигари, които са с по-високо съдържание на никотин, да могат да се продават само срещу медицинска рецепта. Има обаче и възможност всички видове електронни цигари да се квалифицират като медицински продукт, т.е. да не се продават свободно на пазара.

Рагин: След шест месеца забраната за пушене ще си отиде

Забраната за пушене ще си отиде след шест месеца. Това обяви на всеослушание председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциаци...

Готви се и предложение 75% от опаковките на цигарите да бъдат покрити с предупреждения за опасността от пушене, включително снимки. Такъв закон вече е в сила в Австралия.

Вчера, 19 декември, ЕК прие предложението да се промени сега действащата Директива за тютюневите изделия, която е в сила от 2001 година. Съгласно предложението се предвижда да се забранят всякакви добавки, които правят цигарите ароматни - мента, ванилия, кола и т.н. Ще се забрани и свободната продажба на тютюна за свиване на цигари - той ще е медицинско изделие. Тютюнът за дъвчене и смъркане ще подлежи на специално етикетиране и регулиране на съставките.

Тепърва тези текстове трябва да се одобрят от Европейския съвет и Европейския парламент.

Според доктор Ангел Кунчев електронните цигари отделят далеч по-малко никотин, отколкото истинските. Той обаче уточни, че електронните цигари са различни - имат различна концентрация на никотин. Електронните цигари са безвредни за околните, но не е така за пушачите, каза Кунчев в студиото на bTV.

Пълната забрана за пушене остава в сила

С 10 гласа "за", 6 "против" и 5 въздържали се депутатите от икономическата комисия отхвърлиха предложението на народния представител ...

Налице е и фактът, че при електронните цигари има немалка разлика в цените - по-скъпите са с по-малко съдържание на никотин. В света държавите, които изцяло са забранили електронните цигари, са Уругвай, Бразилия, Южна Корея. Интересното е, че там обаче няма пълна забрана на пушенето.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com