Бундесратът иска Меркел да затегне правилата за шистовия газ

7651
Бундесратът иска Меркел да затегне правилата за шистовия газ

Горната камара на германския парламент прие резолюция, с което призовава правителството на канцлера Ангела Меркел да затегне правилата за оспорвания метод хидравлично разбиване за добиване на шистов газ, известен като "фракинг".

Технологията за извличане на газ от скални пластове използва "коктейл от химикали, пясък и вода под високо налягане", предаде БНР.

60 млн. евро глоба за шоколадов картел в Германия

Шоколадов картел беше наказан в Германия с глоби от над 60 милиона евро за нелегално съдружие и уговаряне на цени, съобщи Ройтерс. Спо...

Бундесратът, в който влизат представители на 16-те германски провинции, се обяви против употребата на токсичните химикали, които се използват при хидравличното разбиване. Разрешителните за добив на шистов газ ще се получават само след категорични гаранции, че няма опасност за водоснабдяването и околната среда.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер призова правителството да задълбочи дебата по отношение приложението на добива на шистов газ. Засега тук няма национален стандарт за фракинга и всяка провинция сама решава дали да издава разрешително. Сега Германия произвежда само 14% от природния си газ и шистовият би могъл да й помогне да стане по-малко енергийно зависима.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com