Бързият икономически растеж на Турция щял да е гарант за еврочленство

7936
Бързият икономически растеж на Турция щял да е гарант за еврочленство

Бързият икономически растеж на Турция в крайна сметка ще направи неспособен ЕС да се съпротивлява срещу дългогодишната кампания на страната за членство в евросъюза, според посланика на Анкара в ЕС Селим Йенел, цитиран от Ройтерс.

Отношенията на Турция с ЕС в момента са в най-ниската си точка от години, след като преговорите за членство на Анкара, започнали през 2005 г., бяха блокирани и няма непосредствена перспектива за подновяването им, отбелязва Ройтерс.

ЕК отказва да финансира гръцко-турската ограда

ЕК обяви днес, че отхвърля искането на гръцките власти за съфинансиране на оградата, която Атина смята да започне да строи от следващия...

Селим Йенел, който бе назначен през декември за посланик на Турция в ЕС, смята обаче, че бързият икономически напредък на страната, включващ икономически растеж четири пъти по-висок от този в ЕС, ще направи трудно за съюза да отказва вечно членство на Анкара. В миналото се смяташе, че Турция ще бъде икономическо бреме за ЕС, посочи Йенел в интервю за Ройтерс.

Той добави, че сега обаче тази идея отслабва и става трудно да се намерят извинения за това Турция да не бъде член на ЕС.

След рецесия през 2009 г. Турция регистрира растеж от 9 процента през 2010 г. и 7,5 процента миналата година, докато ЕС има среден годишен растеж по-малък от 2 процента през последните две години. Подобен растеж създава нова средна класа и "цунами" на социална промяна, казва Йенел, според когото членството на страната в ЕС е само въпрос на време. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com