Чехия и Великобритания сами срещу фискалния пакт

4998
Чехия и Великобритания сами срещу фискалния пакт
Ирландия мисли за референдум

Европейските лидери се споразумяха за договор за затягане на бюджетната дисциплина, т.нар. „фискален съюз”. Чехия и Великобритания са единствените страни, които решиха да не се присъединят към споразумението, въпреки приемането на чешкото искане държавите извън еврозоната да участват в срещите, на които се взимат решения за единната европейска валута.

Текстът предвижда правителствените бюджети да са балансирани или на плюс. На практика, това означава, че на страните ще бъде позволено да имат максимален дефицит от 0,5% от БВП. Този стандарт, известен като „златното правило”, трябва да бъде включен в конституциите на страните в новия пакт. Това са 17-те страни от еврозоната и останалите държави от ЕС с изключение на Великобритания, която вече отхвърли споразумението през миналия декември, и Чехия, където евроскептични партии контролират парламента и президентството, пише вестник „Ел Паис”.

Европейските лидери да очертаят път на надежда

Европейската среща на високо равнище трябва да предложи "път на надежда" към преодоляването на дълговата криза, заяви днес президентът ...

Трябва да бъде ясно – Чехия иска балансиран бюджет, но не под надзора на Брюксел, коментира чешкият вестник „Млада фронта днес”.

Чехите подкрепят спасяването на еврозоната, но не искат да плащат за него.

„Винаги сме искали да бъдем член на ЕС, но някои неща можем да направим по-добре от Брюксел”, пише в коментара на журналистка Ярослав Машек.

Правителството на Ирландия пък ще поиска от главния прокурор на страната да даде правен съвет за това дали се налага провеждането на референдум за ратифицирането на новия европейски фискален договор. Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за условията на пакта, който цели да укрепи единната валута, като засили бюджетните правила в Европа. Чехия се присъедини към Великобритания и остана извън договора, но останалите 25 страни от ЕС се съгласиха да участват, пише вестник „Айриш таймс”.

Туск: Полша няма да подпише бюджетния пакт в сегашния му вид

Полският премиер Доналд Туск предупреди, че няма да подпише пакта за финансовата дисциплина, на който според него липсват амбиция и к...

Дори ако ирландският кабинет реши да не провежда референдум, оспорването на решението във Върховния съд изглежда неизбежно. Опозиционните партии вече сигнализираха готовността си да се обърнат към Върховния съд, ако правителството реши да ратифицира пакта без референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com