Да си македонец в Гърция

14113
Да си македонец в Гърция

Македонците в Гърция са няколкостотин хиляди - така поне твърдят от партията на македонците в Гърция. Но докато редица международни организации признават съществуването на македонско малцинство, самата Гърция мълчи.

Партията на македонците в Гърция се казва "Дъга" и съществува вече над 20 години. Димитрий Йоану, член на "Дъга" и главен редактор на безплатния месечен вестник "Нова зора", обяснява не без сарказъм: "В люлката на демокрацията правилата са такива, че ние като партия не можем да огласим своите виждания в обществото. Затова решихме да създадем вестник."

"Нова зора" е първи успех, след като македонците в Гърция досега на няколко пъти правиха полулегални опити да си имат свое издание. Димитрий Йоану разказва: "Работата ни потръгна много по-успешно, отколкото очаквахме. Чрез собствена мрежа от активисти раздаваме по 20 хиляди екземпляра месечно из почти всички села и градове, където живеят македонци. Онлайн-изданието на "Нова зора" също има хиляди читатели. Отзивите на македонците в Гърция са много положителни, а нашата комуникация с тях много се подобри чрез вестника. Така ние даваме своя принос за опазването на македонското по тези земи."

Защо гърците не искат да плащат данъци

Склонността на гърците да укриват данъци е пословична. Държавата отдавна се зарича, че ще изкорени този порок, но засега напредък няма...

"Горе главата!"

"Нова зора" е огледало на живота на македонците в Гърция във всички негови аспекти. Повечето статии са на гръцки, само 10-15 процента са на македонски. Мотото на вестника е "Горе главата!". Йоану обяснява, че е имало опити да им се оказва натиск, което не е изключено и в бъдеще. Вестникарите вече били свикнали с това. Стриктно спазвали законите на Гърция, за да не дават повод за атаки в това отношение.

"Едни издържат на натиска, други се отказват, после идват нови, нормално е. Оценяваме работата си като голям успех. Защото македонците вече не се боят да заявяват своята принадлежност. Те разбират, че годините на страха и тъмата са останали в миналото."

През 1920 година, в рамките на преброяване на населението, в Гърция отменят графата "националност". Според оценката на "Дъга", в цяла Гърция живеят няколкостотин хиляди македонци. Пак според същата оценка, македонски се говори в близо 600 села и в десетина града, включително и в Солун. От "Дъга" припомнят, че редица международни правозащитни организации признават съществуването на македонско малцинство в Гърция, но самата Гърция мълчи.

Полът и значението му за световния мир

Валъри Хъдсън и трима нейни колеги създават най-голямата база данни за статуса на жените по света днес. Благодарения на тази база данни...

"По всякакъв начин се опитваме да оповестим, че сме македонци, че говорим македонски език, но Гърция официално не ни признава и се прави, че не чува какво искаме", обяснява Йоану.

"Държавата с нищо не ни помага"

Панайотис Анастасиядис - или на македонски Панде Ашлаков - е кмет на село Мелити (Овчаране). Според него, от общо 2500-те жители на селото 95% са македонци. Овчаране е известно сред македонците с тържествата по случай Илинден.

"С тези събори даваме импулс на младите поколения да опознаят историята, да изучат миналото на семействата си. Финансираме ги сами, държавата с нищо не ни помага. Искаме в училищата да се учи майчиния език. Вярно, че имаме частни курсове по македонски. Искаме обаче държавата да ни признае майчиния език, който да се учи поне до шести клас", казва Ашлаков.

Ромски неволи в Белград и Скопие

Сръбски и македонски роми масово се изнасят към Западна Европа, където подават молби за убежище. А до получаването на отговор, който ч...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com