Дачич: Сърбия е най-добрият приятел на Македония

20333

Сръбският премиер Ивица Дачич, който от снощи е на посещение в Македония, днес ще се срещне с премиера на страната Никола Груевски. Предвижда се на нея да бъдат обсъдени различни аспекти от икономическото сътрудничество, процеса на евроинтеграцията, както и някои въпроси, свързани със сигурността, предава сръбската агенция "Бета".

Снощи, в навечерието на официалната среща, сръбския премиер заяви, че "Сърбия няма никакви претенции към Македония", а напротив - иска да продължи да й бъде "най-добрия приятел".

Албания замрази официалните посещения в Сърбия

Албанското министерство на външните работи потвърди замразяването на официалните посещения в Сърбия, поради позицията на Сърбия срещу а...

Всъщност двамата премиери се срещнаха неофициално още снощи, когато присъстваха на тържественото отбелязване на сръбския празник Свети Сава в Македонската опера и балет. Пред насъбралото се множество Груевски подчерта, че желанието им е "добросъседството и приятелството между двете страни да продължи и занапред".

„Развитието на взаимоотношенията трябва да бъде наш пътеводител, което ще предаде безценно богатство на бъдещите поколения. Нашето уважение и оценяване, сътрудничеството и връзките, които са съществували между македонския и сръбския народ винаги, са наше предимство, което има сериозен принос в изграждането на по-добро бъдеще между нашите народи”, заяви Груевски.

Дачич от своя страна благодари на Груевски за присъствието му на церемонията по повод празника.

„Тук в Македония искам много ясно да кажа: Основното християнско послание е "обичай ближния си". Ние нямаме по-близки от останалите народи от бивша Югославия. Затова искам да уверя всички в Македония, които имат различни виждания и съмнения, че Сърбия не само че няма никакви териториални претенции към Македония – нито към нейната териториална цялост, нито към националната идентичност, ние искаме да продължим да бъдем най-добрия приятел на македонския народ”, заявил Дачич.

Тачи: Дачич ми предложи размяна на територии

Косовският премиер Хашим Тачи съобщи, че неговият сръбски колега Ивица Дачич е намекнал за възможността да се стигне до размяна на те...

В програмата на Дачич се предвижда днес да положи цветя пред паметници на сръбски партизани, ликвидирани от българската армия и доброволчески местни контрачети по време на Втората световна война.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com