Дилма Русеф спря подготовката си за визита в САЩ

9074
Дилма Русеф спря подготовката си за визита в САЩ

Бразилският президент Дилма Русеф отмени подготовката за визитата си в САЩ, съобщи нейна говорителка. Причината вероятно е конфликтът с Вашингтон заради съобщенията, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е шпионирала Русеф, пише БГНЕС.

Говорителка на Русеф заяви, че пътуването на бразилска делегация за подготовката на визитата на президента на 23 октомври във Вашингтон е отменено. Тя не уточни причините за това, но решението идва след като Бразилия поиска обяснения от САЩ на съобщенията, че американското разузнаване е шпионирало комуникациите й.

Американският журналист Глен Грийнуолд, който се сдобил с документи за американски програми за електронно наблюдение от бившия служител на АНС Едуард Сноудън, съобщи в неделя, че агенцията е използвала програма за достъп до цялото интернет съдържание, в което влизала Русеф.

Грийнуолд съобщи още, че мексиканският президент Енрике Пеня Нието също е бил обект на наблюдение. Бразилия и Мексико повикаха американските посланици в съответните страни, за да поискат обяснения. Бразилският външен министър Луиш Фигейредо заяви, че ако бъде потвърдена, информацията "представлява неприемливо и недопустимо нарушение на бразилския суверенитет".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com