Донасяш за съседа - взимаш премия

12105
Донасяш за съседа - взимаш премия

Известно е, че неволята учи. В Румъния тя прави управляващите изключително изобретателни: в бъдеще всеки, който наклевети съседа си, че укрива данъци, ще бъде възнаграждаван. Румънците са възмутени.

Анка Попеску живее на десетия етаж в нова сграда в един от жилищните райони на румънската столица Букурещ. Тъй като вече доста дълго безуспешно си търси работа, 57-годишната козметичка решава да излезе предсрочно в пенсия. Държавата й определя месечна пенсия от 80 евро. И понеже тези пари не са достатъчни, за да се издържа, Попеску работи вкъщи - на остъкления си балкон тя е отворила импровизирано козметично студио: "Ако не беше кризата, едва ли бих работила тайно вкъщи. Бих си отворила козметично студио. Почти всичките ми колежки работят сега като мен вкъщи. Разбира се, на много по-ниски цени от тези в едно стандартно козметично студио", разказва Анка Попеску.

Назад към времената на Секуритате

Девизът на гърците: всичко за родата!

Който успее да се издигне в службата, започва да раздава постове на свои близки и роднини. Шуробаджанащината съвсем не е гръцки патент...

От тази дейност румънската държава не печели нищо, тъй като никой не внася данъци. Точно обратното - от работата на черно държавата губи по около 10 млрд. евро годишно, което се равнява на близо 1/4 от държавния бюджет, гласи оценката на финансови експерти. При това малките частни предприемачи като Анка Попеску далеч не са основният проблем. Най-големите данъчни грешници в страната са държавни или частни фирми, които манипулират счетоводните си баланси или просто не внасят отчисления в бюджета. В много от тези компании участия имат високопоставени румънски политици. "Ако държавата успее да накара големите данъчни грешници да започнат да си плащат, в бюджета ще постъпят огромни суми. Това би изпратило и сигнал към обикновените хора като мен. Но сега имам усещането, че всеки се опитва да излъже другия. Защо при това положение аз да съм честна?", пита риторично Попеску.

За да не бие на очи, а и за да се предпазва от съседските погледи, при всяко посещение на клиент 57-годишната козметичка дърпа завесите на балкона. В бъдеще тя ще трябва да е още по-предпазлива, защото във финансовото министерство обсъждат една идея, която може да направи съседите на Анка още по-любопитни: обмисля се да бъдат изплащани възнаграждения на всеки, който докладва за незаконна дейност на свой близък, познат или съсед. Моделът вече е изпробван в Швеция и работи много успешно, твърдят в министерството. Анка Попеску е възмутена: "Това ще посее много недоверие, ще завалят фалшиви обвинения, а наклеветените ще бъдат разнищвани от проверки, включително когато са невинни. Така действаше едно време Секуритате", казва Попеску.

С темата междувременно се захванаха и медиите, които в един хор предупреждават, че държавата не бива да се превръща в инициатор на доносничество. И още нещо: държавата надали се нуждае от подобни спорни нововъведения при положение, че големите данъчни длъжници и без това са отдавна известни - те просто трябва да бъдат принудени да си плащат.

Държавни чиновници с необяснимо високи доходи

Индия: Робите на фармацевтичната индустрия

Западни фармацевтични концерни изпробват нови медикаменти върху бедни индийци, които дори не подозират, че са участници в медицински ...

Впрочем, за това престъпно бездействие на държавата си има логично обяснение: един държавен финансов експерт получава три пъти по-малко, отколкото ако работи в частния сектор. Това демотивира хората и ги прави податливи към корупция. Според Габриел Бириш, финансов експерт и един от най-известните критици на правителството, това е само върхът на айсберга: "Укриването на данъци става с протекцията на държавата. Във финансовите служби има стотици държавни чиновници с необяснимо високи доходи. Ако правителството наистина е решено да се справи с това зло, то трябва най-напред да разчисти държавния апарат", казва Бириш.

Представители на румънското финансово министерство в момента проучват на място шведския опит с разкриването на данъчни грешници. Едно обаче е ясно още отсега: те няма да открият никъде в страната платени данъчни доносници. В шведското финансово министерство просто не харесват тази идея.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com