Държави от ЕС обмислят да изпратят войски в Мали

9285
Държави от ЕС обмислят да изпратят войски в Мали

Някои от държавите-членки на ЕС, партньори на Франция, обмислят дали да изпратят войски в подкрепа на военната кампания на страната в Мали срещу ислямистки бунтовници, съобщи френският външен министър Лоран Фабиус, предаде БГНЕС.

След извънредна среща на държавите-членки на ЕС заради положението в Мали Фабиус заяви, че всички са изразили солидарността си с Мали и подкрепата си за действията на Франция. Някои от тях дори обмисляли да изпратят войски, въпреки че според френския външен министър Париж няма да притиска никой.

"Има ограничения за сигурността и отбранителната политика, въпреки че това е достойно за съжаление", допълни министърът. До момента редица партньори на Франция в ЕС, включително Великобритания и Германия, заявиха, че ще предоставят логистична или друг вид помощ, но се въздържаха да предложат изпращането на бойни части.

На отделна пресконференция в отговор на въпрос каква помощ може да бъде оказана на Франция, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че "много страни са изразили силното си желание да помогнат и подкрепят Франция по всякакъв начин и не изключват никакви аспекти на тази помощ, включително военна".

Аштън каза още, че Франция не действа сама. "Поддържаме връзка с Париж още преди началото на операцията. Ролята на ЕС е да подкрепи Франция в нейните операции, видяхте предоставянето на логистична и друга помощ от държави-членки. Ние сме единни в одобрението си на бързия отговор на Франция миналата седмица в спирането на похода към столицата на Мали Бамако на ислямистки бунтовници", допълни Аштън.

Редактор: Десислава Ушатова

Конфликтът в Мали ще е проверка за ЕС

Действията на страните от ЕС в Мали ще проверят дееспособността на единната европейска политика по въпросите на сигурността. Голяма е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com