Една затъваща страна

8455
Една затъваща страна

Тъкмо Унгария! Страната, която се изправи срещу съветската диктатура, и която беше с ясна прозападна ориентация, днес тихом-мълком национализира фирми, гради държавни монополи и укрепва ръководната роля на Партията.

Новите магазини за цигари в Будапеща приличат по-скоро на секс шопове, отколкото на обикновени търговски обекти: върху затъмнените им витрини на видно място е изписано възрастовото ограничение - "18" - в съответствие с изискванията, въведени от началото на юли. Официално правителството твърди, че се грижи за здравето на унгарците. Мнозина се питат обаче дали зад всичките новости не се крият и съвсем конкретни материални интереси. Броят на магазините за продажба на цигари е намален междувременно от 40 000 на по-малко от 5000. "No more sale", обясняват продавачите по будките, на които още стоят рекламите за продажба на тютюневи изделия. Голяма част от тях са останали без лиценз след установяването на новите правила.

В същото време някои среди, близки до управляващата партия Фидес, явно са се облагодетелствали, раздавайки си част от ценните лицензи. Тези лицензи на практика гарантират чисти печалби от десет процента. Възмущението от раздадените "на тъмно" лицензи нарасна до такава степен, че опозицията поиска да бъде изяснен механизмът, по който са били раздавани. Оказа се обаче, че в Закона за достъп до информацията набързо е било въведено съответното ограничение, така че всичко да остане скрито-покрито.

Живот ще има и след нас

През 1972 година към човечеството е отправено едно важно предупреждение: че скоро ще бъде сполетяно от голяма катастрофа заради преком...

Клиентелизъм и скандали

Началникът на кабинета на премиера Орбан Янош Лазар категорично отрече да са били обслужвани частни интереси и на свой ред обвини концерна "Филип Морис", че води кампания за очерняне на правителството. Болшинството унгарци обаче явно са на друго мнение. Данните от едно допитване сочат, че близо 70 процента от тях са убедени, че раздаването на лицензите за продажба на тютюневи изделия е облагодетелствало "хора, близки до управляващата партия Фидес". Атаките, насочени към чуждестранни концерни, междувременно са станали неразделна част от правителствената пропаганда.

Целият тютюнев скандал, определен от левите медии като "държавна афера", е симптоматичен за унгарската икономика. Редица експерти, при това не само критично настроени към правителството, изтъкват, че откакто управлява Фидес /т.е. от три години насам/, влиянието на държавата се е увеличило многократно, а клиентелизмът и монополизмът са станали масови практики.

Вярно е, че управляващите са постигнали и някои успехи - държавният дефицит например е намален под три процента, пазарът на труда е станал по-гъвкав, инфлацията спада. Но цената за тези успехи, според експертите, е твърде висока: въведени са близо 20 нови данъци, част от които със задна дата, а най-потърпевши от тях са големите концерни и международните фирми. Готовността за инвестиции рязко е спаднала, а одържавяването на приватизираните навремето фирми води до изкривяване на конкуренцията.

Самият Виктор Орбан хвали своята "самостоятелна" икономическа политика и твърди, че дори Брюксел бил оценил неговите "изключителни постижения". Унгарските икономически експерти обаче критикуват непоследователната данъчна политика и растящата бедност, както и необяснимите финансови подаръци на правителството за някои социални слоеве. Недоволство пораждат и импровизациите на управляващите в икономическата сфера, които по-скоро "кърпят дупки", отколкото да водят последователна политика. А всичко това намалява конкурентоспособността на страната.

Краят на сиестата

Традиционният начин на живот на южноевропейците е под заплаха: покрай кризата любимата следобедна сиеста е на път да изчезне напълно. ...

Негласна национализация

Унгарското правителство се опитва с помощта на нови монополи и все по-активна държавна намеса да ограничава свободното функциониране на пазара, смята икономистът Золтан Фаркаш, консултант на фондация "Фридрих Еберт". Примери има много: създаването на енергийния концерн МОЛ, изкупуването на газовия сектор от ЕОН, одържавяванията в машиностроенето и в алуминиевата промишленост, при банките и телекомуникациите, сметосъбирането и водоснабдяването, здравеопазването и образованието. С тази ренационализация на икономиката, правителството на Орбан се опитва да укрепи партийния монопол на Фидес във властта.

Външните наблюдатели обаче смятат, че протекционистката политика на Будапеща, която насърчава унгарските фирми и възпрепятства чуждестранните, рано или късно ще завърши с неуспех. В крайна сметка това е недопустима намеса в икономиката, която нарушава правилата на свободната конкуренция. Икономистът Шандор Рихтер смята, че и в сферата на фискалната политика правителството на Орбан допуска грешки, защото изтласква чуждестранните капитали, с което предизвиква спад на инвестициите, а оттам и трудности за унгарската икономика да се модернизира и да остава конкурентоспособна.

"Изгледите за Унгария не са добри", прогнозира Рихтер, който говори за "депресивно общество" и за "непредвидимост" в поведението на Орбан. А един германски дипломат горчиво се шегува: "Преди 15 години тук масово се откриваха германски фирми. Актуалната тенденция е да се закриват".

Източник: Дойче веле

Бебелюция

В Босна се случват странни неща: заради разпри в парламента депутатите не могат да гласуват нов закон за ЕГН-тата и така новородените ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com