Египет дава старт на референдума за конституция утре

5973
Египет дава старт на референдума за конституция утре

В събота египтяните започват да гласуват в референдума "за" или "против" новата конституция на страната, подкрепяна от ислямистите, включително и от президента Мохамед Мурси. Предимно светската опозиция е против, тъй като вижда в новия основен закон на страната орязване на гражданските права, предаде БГНЕС.

През няколкото седмици бурни протести срещу конституцията загинаха 8 души, но това не разубеди Мурси да проведе референдума.

Гласоподавателите от големите градове като Кайро, Александрия и 8 други провинции ще гласуват в събота. Останалата половина от страната ще даде своя вот на 22 декември. Мурси нареди вотът да бъде разделен, тъй като голяма част от съдиите бойкотират допитването. А според египетските закони вотът трябва да бъде наблюдаван от представителите на Темида.

Светската и либерална опозиция вижда в новата конституция заплаха за гражданските права, правата на жените и независимостта на съдебната система. Нейните представители са притеснени, че с новия основен закон Мурси и "Мюсюлмански братя" ще превърнат Египет в ислямска страна, управлявана по законите на Шериата.

В събота 130 000 полицаи и 120 000 военни ще бдят за нормалното протичане от първия ден на референдума.

САЩ призоваха египетския президент да поведе усилията за постигане на консенсус в разединената нация, която се подготвя за гласуване на спорната нова конституция.

Трудното излизане от египетската криза

Масовите демонстрации на площад „Тахрир” в Кайро изглеждат като повторение на вече изживяна история. Но дали днес наистина...

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че Вашингтон призовава всички политически лидери в Египет да разяснят на своите привърженици, че всяко насилие по време на гласуването е неприемливо.

"В същото време ние призоваваме първия демократично избран президент Мурси да оглави усилията за постигане на национален консенсус преди, по време и след гласуването. Вашингтон е сериозно загрижен, че може да избухне ново насилие, което да доведе до нови кръвопролития", допълни Нюланд.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com