ЕК обезпокоена, следи отблизо разследването на Ергенекон

6297
ЕК обезпокоена, следи отблизо разследването на Ергенекон

Европейската комисия следи отблизо разследването на ултранационалистическата организация Ергенекон и постоянно изразява безпокойството си във връзка с делото, заяви днес Петер Стано, говорител на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, по повод ареста на бившия началник на Генералния щаб на турската армия ген. Илкер Башбуг, информира електронното издание на турския вестник "Миллиет".

Ергенекон е заподозряна, че се е опитвала да подготви почва за военен преврат в страната чрез атентати и кампании за дезинформация.

Бившият началник на Генералния щаб на турската армия ген. Илкер Башбуг бе оставен в ареста заради предполагаем опит за дестабилизиране на проислямското правителство на Турция чрез интернет кампания.

Генералът е най-висшият военен офицер, изпратен в затвора в рамките на разследванията на предполагаеми заговори за сваляне на правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Според обвинителния акт документи, конфискувани при обиски в домовете на заподозрените, сочат, че те са имали намерение да нападат представители на малки немюсюлмански общности в Турция, специално арменци, като извършват отвличания, престъпни палежи и бомбени атентати.

Подсъдимите по делото, свързано с разследването на така наречения план "Клетка", са искали да създадат вчепатление, че ПСР, която е с ислямистки корени, води политика за насърчаване на екстремизма и ислямисткото насилие.

Ергенекон е обвинена, че е искала да предизвика хаос в Турция чрез атентати, за да създаде условия за военен преврат. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com