ЕП отхвърли АСТА

6480
ЕП отхвърли АСТА

С голямо мнозинство ЕП отхвърли АСТА, независимо, че от ЕК апелираха към депутатите да приемат споразумението, предаде БГНЕС.

С 478 на 39 гласа и 165 "въздържали се" отхвърли ратификацията на Търговско споразумение за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и Съединените американски щати.

Поддръжниците на договора искаха решаващото гласуване да бъде отложено, но членовете на Европейския парламент решиха да не отлагат повече решението.

Отхвърлянето на АКТА е победа на хората, които излязоха на улиците и застанаха с лицата си в социалните мрежи. Те запазиха достъпността и свободата на интернет. Това е победа на гражданите. Това заяви българският евродепутат Ивайло Калфин, след гласуването, съобщиха от неговия пресофис.

Аз гласувах за тази победа, защото съм убеден, че АКТА щеше да направи интернет по-скъп и по-трудно достъпен, а в ръцете на недемократични правителства - щеше да е опасно оръжие. АКТА нямаше потенциал да реши проблемите със защитата на интелектуалната собственост, заяви Калфин.

Припомняме, че 22 европейски държави, включително България, подписаха през декември споразумението. Последваха масови протести в цяла Европа и света. Българското правителство замрази ратификацията в Народното събрание след масовите протести в очакване на вота на Европейския парламент.

Редактор: Ая Косарова

Решаващо гласуване за АКТА в Старсбург

Европейската комисия призова евродепутатите да не отхвърлят международното споразумение за борба с фалшификатите АКТА на днешното им ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com