ЕС ще обмисли дали да обяви "Хизбула" за терористи

6368
ЕС ще обмисли дали да обяви "Хизбула" за терористи

Европейският съюз може да обсъди въпроса за включването на "Хизбула" в списъка с терористични организации след обявяването на резултатите от разследването на терористичния акт в Бургас. Това заяви представителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Коциянчич, предаде БГНЕС.

"ЕС и страните-членки ще обсъдят възможните варианти за действие. Обсъждането на въпроса за включването в списъка е един от възможните варианти. Освен това могат да бъдат предприети мерки чрез различни канали, включително Европол и Евоюст, а също така съдебни, политически и дипломатически акции", каза тя пред журналистите в Брюксел.

Българските власти обявиха официално, че ливанската шиитска групировка "Хизбула" стои зад атентата на летище Бургас, при който загинаха петима невинни израелски туристи и един български гражданин, шофьор на автобуса, с който са пътували чужденците.

Външният министър на ЕС Катрин Аштън заяви, че въз основа на резултатите от разследването на терористичния акт Европейският съюз ще си направи съответните изводи.

"Върховният представител на ЕС по външна политика и сигурност подчерта необходимостта да се анализират резултатите от разследването. ЕС и страните-членки ще обсъдят подходящия отговор, основан на всички елементи открити от разследване", се казваше в нейното изявление, разпространено още вчера.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ, ЕС и "Хизбулла"

Във вторник българското правителство потвърди това, което по-голямата част от страните по света знаеха от месеци – бомбената ата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com